Prvi put tokom misije
57

Rover Perseverance snimio zvuk "pješčanog vraga" na Marsu

D. B.
Američka svemirska agencija NASA je saopćila da je njen rover Perseverance prvi put na Marsu snimio zvuk "pješčanog vraga".

Klip ne samo da donosi zvuk vanzemaljskog vrtloga, nego i pomaže naučnicima da bolje razumiju kako bi prašina mogla utjecati na buduće misije na Marsu.

Mikrofoni rovera su "pokupili" zvuk prašinskog vraga 27. septembra 2021. godine, koji za "prosječno uho" zvuči kao kad mikrofon "pokupi" zvuk vjetra na Zemlji, no naučnici mogu naučiti mnogo iz toga.

"Dok je prašinski vrag prolazio iznad Perseverancea, mogli smo čuti individualni udar čestica. Čak smo ih mogli prebrojati", rekla je Naomi Murdoch, planetarna naučnica i autorica novog izvještaja.

Prašina je značajan faktor u planiranju novih misija na Mars jer ona može uzrokovati eroziju toplotnih štitova letjelice, oštetiti naučne instrumente, onesposobiti padobrane i prekriti solarne panele.

Naučnici procjenjuju da je vrtlog bio širok 25 i visok 118 metara, a iako to možda zvuči zastrašujuće, riječ je zapravo o relativno maloj oluji koja nije oštetila rover. Kao što se može čuti, klip uključuje i pauzu u turbulenciji dok "oko" prašinskog vraga prolazi iznad rovera.

Perseverence je također snimio fotografije oluje koja prilazi. Naučnici su morali koordinirati svoje instrumente kako bi povećali šanse za snimanje oluje. Rover snima samo zvučne isječke koji traju manje od tri minute i to samo osam puta mjesečno. To znači da ih naučnici tempiraju za vrijeme kada se očekuju prašinski vragovi, a također se usmjeravaju kamere u pravcu iz kojeg će se najvjerovatnije približiti. U ovom slučaju se priprema uz malu dozu sreće isplatila.

Rover Perseverance je lansiran 30. jula 2020. godine, a na Mars je stigao 18. februara 2021. NASA ga koristi za istraživanje kratera Jezero te za potragu znakova prahistorijskog mikrobskog života u okviru misije Mars 2020.