Bile su obilne i snažne
69

Rover Perseverance na Marsu pronašao dokaze o poplavama

D. B.
Mars ne samo da je nekada sadržavao vodu, nego je u njegovoj prošlosti bilo i velikih poplava. Do jasnog dokaza je došao rover Perseverance, koji je fotografisao velike teške gromade koje prekrivaju dio kratera Jezero, presušene riječne delte.

Vjeruje se da su obilne i snažne poplave prije više milijardi godina donijele ove zaobljene kamene gromade u krater koji trenutno istražuje rover Perseverance. Ovo se dogodilo tokom jednog od tri velika perioda koje su naučnici identificirali u razvoju sistema jezera i rijeke, a koji je zauzimao krater Jezero u davnoj prošlosti.

Prije 3,5 milijardi godina je obilje vode teklo marsovskom ravnicom pod nazivom Isidis Planitia prije nego je probila zidove kratera. Ponekad je voda nosila gromade koje se mogu vidjeti na fotografijama.

Rover Curiosity je također na Marsu uočio dokaze događaja povezanih s vodom oko 3.700 kilometara od kratera Jezero.

Kolosalni tokovi krhotina na marsovskoj planini Mount Sharp nosili su blato i kamene gromade veličine automobila ostavljajući iza sebe danas istaknuti greben.

Jedna od primarnih misija rovera Perseverance je traženje potencijalnih znakova prošlog života na Marsu, iako još uvijek nema dokaza o njegovom postojanju. Ali, ako su se mikrobi ikad razvili na Crvenoj planeti, rover je definitivno na idealnom mjestu. Krater Jezero je nekad bio mjesto potoka, rijeka i prostranog jezera širokog 35 kilometara. Život je možda bujao na vlažnom tlu ovog regiona, slično kao što je slučaj na Zemlji.

Perseverance prikuplja i netaknute uzorke s površine Marsa jer NASA želi pomno ispitati stijene i tlo izbliza, kao i sve ono što sadrže.

"Naredne NASA-ine misije u saradnji s Evropskom svemirskom agencijom će poslati svemirske letjelice na Mars kako bi sakupile zapečaćene uzorke s površine te ih dopremile na Zemlju na dubinsku analizu", saopćila je NASA.