Jutro i poslijepodne
31

Rover Curiosity poslao prelijepu "razglednicu" s Marsa

D. B.
Rover Curiosity, koji pripada američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, poslao je s Marsa još jednu sjajnu fotografiju.

Nova fotografija predstavlja spojene dvije panorame istu regije Crvene planete ujutro i poslijepodne, a to je Marker Band Valley. Fotografije su načinjene 8. aprila ove godine pomoću crno-bijelih kamera, jedna u 9:20, a druga u 15:40 sati.

Ova "razglednica" predstavlja posljednji roverov pogled na regiju, jer on kreće dalje nastavljajući svoju misiju istraživanja kratera Gale širokog 154 kilometra tražeći tragove organskih molekula i druge moguće indikacije da je život nekada na Marsu zaista postojao.

Treba reći da je pomenuta "razglednica" kolorizovana te da prikazuje dramatično drugačije uvjete osvjetljenja u dolini Marker Band Balley s jutarnjim i poslijepodnevnim kontrastom.

Najnovija fotografija je objavljena gotovo 11 godina nakon što je rover Curiosity stigao na Mars. Na njoj se vidi i marsovska planina Mount Sharp visoka pet kilometara, koja se podiže iz centra kratera Gale. Također, vidljiva je pomenuta dolina Marker Band Valley, vijugava oblast u "regiji koja sadrži sulfate", gdje je Curiosity otkrio znakove jezera koje je postojalo prije nekoliko milijardi godina.

Prikazana su i brda Blivar i Deepdale, a između njih je kanal Paraitepuy Pass. Rover je prošao kroz taj prolaz u augustu 2022. godine dok je proslavljao svoju desetu godišnjicu na Marsu.

Pored navedenog, vide se i ključni dijelovi robota, tri antene, izvor nuklearne energije i instrument Radiaton Assessment Detector (RAD). Ovaj instrument prikuplja podatke o radijaciji na Marsu, koji su važni NASA-i zbog misije slanja astronauta na Crvenu planuetu krajem 2030-tih ili početkom 2040-tih.