Ima ih više od 30.000
54

Ronioc u Italiji pronašao novčiće iz 4. stoljeća, ukazuju na postojanje olupine broda

D. B.
Više od 30.000 bronzanih novčića koji datiraju iz 4. stoljeća pronašao je ronioc koji je ronio kod obale Sardinije u Italiji. Ovo otkriće ukazuje na mogućnost prisustva olupine, navodi italijansko ministarstvo kulture.

Ronioc je uočio metalne komade u plitkoj vodi nedaleko od grada Arzachene, a ispostavilo se da je riječ o rimskim bronzanim ili bakarnim novčićima koje su kasnije koristili i Bizanti. Sudeći prema težini, ukupni broj novčića bi trebao iznositi između 30.000 i 50.000, što je više u odnosu na 22.888 novčića koji su pronađeni blizu Seatona u Velikoj Britaniji 2013. godine.

Novčići su u "rijetkom stanju očuvanosti" jer su oštećena samo četiri. Oni datiraju iz perioda između 324. i 340. godine te su se proizvodili širom Rimskog carstva.

"Ovo otkriće ukazuje na bogatstvo i važnost arheološkog nasljeđa koje naše morsko dno još uvijek čuva od najranijih vremena", rekao je Luigi La Rocca.

Ministarstvo kulture je saopćilo da bi se na ovoj lokaciji, pješčanoj čistini između plaže i morske trave, mogla nalaziti i olupina broda. Osim novčića, pronađeni su i dijelovi visokih grčkih ili rimskih vrčeva uskog grla s dvije drške.

"Blago pronađeno u vodama Arzachene predstavlja jedno od najvažnijih otkrića numizmatičkih nalaza u posljednjih nekoliko godina", kazao je La Rocca.

On je dodao da regija ima "izvanredno nasljeđe", ali da je ono "veoma krhko i ugroženo prirodnim pojavama i ljudskim djelovanjem.