Analiza 41 studije u Kini
11

Riba smanjuje rizik od karcinoma

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Osobe koje jedu dosta ribe su pod manjim rizikom od raka debelog crijeva i još više od raka rektuma, utvrdio je tim stručnjaka iz Bolnice za digestivne bolesti u gradu Siđing, u Narodnoj Republici Kini.

Ovakav zaključak je rezultat analize 41 studije o uticaju konzumiranja ribe na obolijevanje od raka, obavljene između 1990. i 2011. širom svijeta, između ostalog u Sjedinjenim Američkim Državama, Norveškoj, Finskoj i Japanu, prenijela je novinska agencija Reuters.

Redovno konzumiranje ribe smanjuje rizik od kolorektalnog karcinoma za 12 posto. Pritom je smanjenje rizika od raka debelog crijeva prilično skromno i iznosi četiri posto, ali se zato rizik od karcinoma rektuma smanjuje za 21 posto. Neka istraživanja su također pokazala da redovno konzumiranje ribe smanjuje i rizik od srčanih bolesti i raka reproduktivnih organa.

Kineski tim je upozorio da bi temperatura pečenja ribe mogla da poništi njeno pozitivno dejstvo na rizik od kolorektalnog karcinoma jer pečenje i roštiljanje ribe (i mesa) na visokoj temperaturi pogoduje razvoju dotične vrste raka. Stručnjaci procjenjuju da riba smanjuje rizik od kolorektalnog karcinoma zahvaljujući tome što je bogata omega-3 masnim kiselinama, što ne mora da znači da i kapsule omega-3 imaju isto djejstvo.

Moguće je čak da u cijeloj stvari riba i nije bitna već to što osobe koje je jedu imaju druge zdrave navike, na primjer izbjegavaju crveno meso i mesne prerađevine. Inače, jedna studija iz februara ove godine je pokazala da su žene koje jedu oko tri porcije ribe nedjeljno pod manjim rizikom od polipa debelog crijeva, koji mogu da prerastu u rak.