Otkriće evropskih astronoma
0

Pronađeno 50 novih planeta, na jednoj bi moglo biti života

Sarajevo-x.com
Evropski astronomi su otkrili 50 novih planeta izvan Sunčevog sistema, od kojih 16 po veličini nalikuju Zemlji. Ovo je najveći broj pronađenih planeta istovremeno, piše Daily Mail.

Najveća planeta od svih je HD 85512 b, a od Zemlje je veća 3,6 puta. Udaljena je 36 svjetlosnih godina od sazviježđa Vela. Ova otkrića govere da se oko zvijezda sličnim Suncu nalaze brojne planete. Planeta HD 85512 b je jedina od svih koja se nalazi u zoni u kojoj je moguć život.

Takva planeta bi mogla imati vodu u tekućem stanju, što je čini potencijalno naseljivom. Nova otkrića su prezentovana na konferenciji "Extreme Solar Systems" u Wyomingu u SAD-u. Učestvovalo je 350 eksperata.

Planete su otkrivene teleskopom The High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS), koji je postavljen u opservatoriju La Silla u Čileu.

"Otkriće planete HD 85512 b ukazuje na mogućnost otkrivanja drugih naseljivih planeta oko zvijezda sličnih Suncu. Radi se o Super-Zemljama", rekao je astronom Michel Mayor sa Univerziteta u Ženevi.

Super-Zemlje mogu biti veće od naše planete do deset puta. One su interesantne istraživačima jer se vjeruje da su pogodnije za razvoj života čak i od Zemlje.

Potraga za planetama izvan Sunčevog sistema je počela prije više od 15 godina. Teleskopi su tada mogli otkriti samo velike planete poput Jupitera. Od tada su tehnike i tehnologija postali mnogo moćniji.

Teleskop HARPS može otkriti planete veličine Zemlje. Ovim teleskopom je promatrano 376 zvijezda sličnih Suncu. Otkriveno je da je više od polovine njih okruženo planetama, ali i da 40 posto njih imaju barem jednu planetu veću od Saturna.

Vezani članci