{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Pronađeni 500 godina stari ostaci Koreanke

S
13.5.2010. u 18:44
0
11
Pronađeni 500 godina stari ostaci Koreanke
0
Pronađeni 500 godina stari ostaci Koreanke
Naučnici su u Južnoj Koreji pronašli mumificirano tijelo žene staro 500 godina. Sarkofag koji je pronađen u industrijskom kompleksu u Osanu u provinciji Gyeonggi u Južnoj Koreji potječe iz doba dinastije Joseon, koja je vladala od 1392. do 1910. godine.
Koreanci su tradicionalno pokopavali mrtve i to sa njihovim najdragocjenijim imetkom. Iskopanoj ženskoj mumiji najvažniji predmet tokom zemaljskog života bila je torba, te je i pokopana s njom.

Osim tijela Koreanke, starog 500 godina, pronađena je i njena odjeća, te brojni ornamenti.


Istraživači Instituta Seogyeong Cultural Properties iz Seula vjeruju kako je žena bila supruga nekog državnog službenika tokom dinastije Joseon.

Rana analiza drvenog sanduka u kojem je Koreanka pronađena pokazuje da je i ta žena bila od velike važnosti. Naučnici vjeruju da će nešto više o njenom životu uspjeti saznati zahvaljujući odjeći koja je pronađena pored nje, objavio je Daily Mail.


Iako se mumije obično povezuju sa drevnim Egiptom, mumifikacija je bila uobičajena i u Koreji. Oni su svoje mrtve, uglavnom one koji su bili na visokim pozicijama, pokopavali u sanducima od vapnenca kako bi tijelo potpuno izolirali od vode i zraka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: