|

Predviđanje budućnosti na osnovu prošlih iskustava

Predviđanje budućnosti na osnovu prošlih iskustava
12
Klix.ba
30.5.2017. u 18:21
13
komentara
12

dijeljenja
Predviđanje budućnosti na osnovu prošlih iskustava
Zamislite da stojite na trotoaru čekajući da pređete ulicu. Kako auto prilazi, morate odlučiti da li ćete sačekati da prođe ili ćete preći ulicu prije nego auto stigne. Da li ste se ikad pitali kako predviđate kojom putanjom će se auto kretati?
Dugo su naučnici vjerovali da je vizuelni korteks dio mozga koji određuje ljudska opažanja na osnovu informacija koje dolaze preko čula vida. Matthias Ekman i nekoliko njegovih kolega sa Donders instituta Univerziteta u Radboudu proveli su istraživanje koje pokazuje da vizuelni korteks nije zadužen samo za opažanje auta, već i za predviđanje njegovih budućih lokacija.

Ispitanicima je na ekranu prikazivana tačka koja se pomjera, a istovremeno je MR skenerom praćena funkcija mozga. Nakon što su ispitanici nekoliko minuta pratili tačku koja se kretala s lijeve na desnu stranu, tačka se prestala kretati, ali je preko skenera uočeno da vizuelni korteks i dalje "predviđa" putanju kretanja tačke, odnosno reaguje kao da se tačka još uvijek kreće.

Ustanovljeno je da vizuelni korteks predviđa događaje čak i kad je naša pažnja usmjerena negdje drugdje. Činjenica da je predviđanje događaja nezavisno od naše pažnje, pokazuje da se radi o automatskom procesu.

"Naš vizuelni korteks može stalno predviđati stvari koje se svakodnevno dešavaju oko nas, naprimjer, kako uhvatiti loptu koja se kreće prema nama", rekao je Ekman.

Sljedeći korak u istraživanju jeste da se utvrdi koji još dijelovi mozga učestvuju u ovom procesu, a zasad se pretpostavlja da bi hipokampus, dio mozga zadužen za pamćenje, mogao imati važnu ulogu.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...