{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđen genetski faktor nastanka autizma

S
10.6.2010. u 21:59
0
6
Potvrđen genetski faktor nastanka autizma
0
Potvrđen genetski faktor nastanka autizma
Foto: Ilustracija
Međunarodna grupa naučnika otkrila je desetine gena povezanih sa nastankom autizma - ovo otkriće, objavljeno u časopisu Nature, otvara put razvoju genetskih testova pomoću kojih bi se taj razvojni poremećaj mogao lakše dijagnostifikovati.
Naučnici se nadaju da će, zahvaljujući novim saznanjima, moći da razviju nove tretmane autizma.

Pod terminom "autizam" podrazumijeva se niz kompleksnih neuroloških poremećaja. Ti poremećaji manifestuju se u teškoćama u komunikaciji te u društvenom ponašanju.

Iako naučnici već dugo tvrde da su za nastanak autizma važni genetski faktori, znalo se za samo nekoliko gena povezanih sa tim poremećajem.

Ali, rad objavljen u listu Nature najveća je studija o autizmu, u koju je bilo uključeno više od 1 000 autističnih osoba iz Evrope, SAD i Kanade.

Naučnici su analizirali njihove gene i uporedili ih sa DNK više od 1 200 ljudi koji nisu autistični. Tako su identifikovali brojne genetske varijacije uključene u nastanak poremećaja autističnog spektra.

"Otkrili smo genetske varijacije koje su po svojoj učestalosti rijetke, što znači da većina autističnih osoba ima vlastiti genetski oblik autizma" - izjavio je za britanski Inpendent Steven Shecer, jedan od rukovodilaca studije u koju je bilo uključeno 120 naučnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: