Komentari (15)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nisu to nikakve jame već rupe. Ja ne znam šta je s ovim ljudima, samo nešto izmišljaju. Izgleda da je bitno da je drugačije, pa makar i nakaradno. Svašta.
hocel neka mog sjemena?
Najvjerovatnije su te galaksije sadržavale mnogo gasa i zvijezda u blizini galaktičkog centra tako da su ' rupe ' imale dovoljno materije kojom se mogu 'hraniti' što opravdava postojanje iste u relativno maloj galaksiji. Poznato je koji su uslovi za 'stvaranje' crnih rupa a svaka galaksija ima mnogo tog potencijala. Čini mi se da svako novo otkriće, svim silama pokušavaju uklopiti u postojeći model...
Vjerovatno navedene galaksije nisu bile patuljaste u startu vec je gravitacija u centru bila toliko jaka da je progutala skoro cijelu galaksiju tako da sad izgledaju manje nego sto su bile nekad.
Isto sam rekao, te galaksije su vjerovatno sadržavale mnogo materije i ta centralna crna rupa se imala čime 'hraniti'. Takođe, ovo nije crna rupa koja spada u kategoriju supermasivnih već onih srednje masivnih ~300.000 sunčevih masa. Sama NGC4395 nije baš minijaturna galaksija ako je uporedimo sa Mliječnim putem koji ima 100.000 ly promjera, ova ima oko 50.000 ly pa toliko i ne čudi podatak da ima supermasivnu crnu rupu. Patuljaste galaksije su one tipa magelanskih oblaka koje su, 'Veliki' promjera 14.000ly a 'Mali' je samo 7000ly.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
pa djesi ti iz ukraine.............zeza me uredjaj za komuniciranje sa sirokim narodnim masama:))