{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Potisnuta memorija" nije starija od 150 godina i proizvod je zapadne kulture

F
26.2.2007. u 11:38
0
0
"Potisnuta memorija" nije starija od 150 godina i proizvod je zapadne kulture
0
"Potisnuta memorija" nije starija od 150 godina i proizvod je zapadne kulture
Shakespeare
Naučnici s Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu Harvard ustanovili su da se pojam potisnute memorije počeo pojavljivati otprilike prije 150 godina i da je očito proizvod zapadne kulture.
Riječ je o jednom prilično neuobičajenom istraživanju koje su zajedno proveli skupina psihijatara i stručnjaka za nauku o književnosti.

Kako piše Washington Post od ponedjeljka, proučavajući svjetsku književnost istraživači su ustanovili da se pojam tzv. potisnute memorije prvi put pojavljuje sredinom devetnaestog stoljeća u poeziji Emily Dickinson.

Dr. Harrison Pope ukazuje na činjenicu da su Shakespeare i Homer, kao i mnogi drugi pisci prije toga, ukazivali na razne oblike psihičke poremećenosti – od shizofrenije do depresije. Zbog toga što umjetnost svoju inspiraciju izvlači i stvarnog života – smatra dr. Pope – to ukazuje da su ove dvije bolesti praktički oduvijek postojale. Kao dokaz navodi početak Shakespearevog Mletačkog trgovca gdje Antonio opisuje simptome depresije.

Međutim, opsežno proučavanje tekstova na evropskim jezicima, arapskom, kineskom i sanskrtu – piše Washington Post - nije pronašlo nijedan slučaj da neko prođe kroz traumatsko iskustvo i potom to izolira iz svoje memorije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: