Završena konstrukcija
0

Posljednji modul postavljen na Međunarodnu svemirsku stanicu

FENA
Foto: AFP Graphic
Foto: AFP Graphic
Posada američkog šatla Endeavour postavila je u petak zadnji modul na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), čime je kompletirana velika konstrukcija na toj stanici koja traje više od jedne decenije.

Astronauti Robert Behnken i Nicholas Patrick pripremili su modul, težak 18 tona, za transfer sa šatla na svemirsku stanicu, a zatim su Kay Hire i Terry Virtsu instalirali modul pomoću mehaničke ruke stanice, prenijela je agencija Reuters.

To je zadnji veliki konstrukcijski zadatak u okviru američkog dijela svemirskog programa, vrijednog 100 milijardi dolara.

Svemirska stranica je zajednički projekat 16 zemalja, SAD-a Rusije, Japana, Kanade, Brazila i članica EU-a, a udaljena je 354 kilometara od zemlje.

Endeavour, sa šestočlanom posadom, lansiran je u ponedjeljak iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, a stigao je na ISS u srijedu ujutro.

Postavljeni modul, nazvan Tranquility, napravljen je u Italiji, a služit će kao mjesto stanovanja posade stanice. Opremljen je toaletom, sistemom za proizvodnju kisika, pročišćivanje zraka i recikliranje vode.

Izgradnja stanice započela je 20. novembra 1998. godine, a 2011. bi trebalo da bude potpuno završena. Planirano je da bude operativna najmanje do 2016. godine.

Do potpunog opremanja svemirske stanice preostale su još četiri misije, prije nego što NASA povuče svoju flotu od tri broda krajem godine.

Vezani članci