Američki istraživači otkrivaju
0

Porezom na picu i gazirana pića smanjiće se gojaznost

Sarajevo-x.com
Američki istraživači procjenjuju da bi porez od 18 posto na picu i gazirana pića, smanjio unošenje kalorija kod odraslih osoba u SAD-u i smanjio njihovu težinu za 2 kilograma svake godine. Istraživači koji pišu za Archives of Internal Medicine, sugeriraju da bi oporezivanje moglo biti iskorišteno kao oružje za borbu protiv gojaznosti, koje SAD godišnje košta 147 milijardi dolara kroz zdravstvene troškove.

"Dok takva politika možda ne bi riješila problem epidemije gojaznosti u potpunosti i mogu joj se usprotiviti proizvođači i prodavači hrane, njom se može utvrditi jedna važna strategija za ukazivanje na pretjeranu potrošnju, pomoći u reduciranju unošenja energije i potencijalno pomoći u smanjenju težine i reduciranju prisutnosti dijabetesa kod odraslih osoba u SAD-u", zaključak je tima koji je predvodio Kiyah Duffey sa Univerziteta Sjeverna Karolina.

Sa dvije trećine Amerikanaca koji imaju previše kilograma ili su gojazni, kreatori politike traže načina za oporezivanje kao jednog načina da se suzbije nivo gojaznosti u ukupnoj populaciji.

Za sada su Kalifornija i Filadelfija uvele porez na gazirana pića kako bi se ograničila njihova konzumacija.

Već postoje dokazi da ovakva politika ima efekta.

U jednoj analizi urađenoj u SAD-u posmatrano je zdravlje i dijete 5.115 mlađih ljudi u dobi od 18 do 30 godina, u periodu od 1985. do 2006.godine.

Upoređivani su i podaci o cijenama hrane tokom istog perioda. Tokom 20 godina, povećanje cijena od 10 posto bilo je povezano sa smanjenjem konzumiranja kalorija za 7 posto, sadržanih u nezdravim pićima i za 12 posto onih koje se nalaze u picama.

Tim sa Univerziteta Sjeverna Karolina procjenjuje da bi uvođenje poreza od 18 posto na ovu hranu, moglo smanjiti dnevni unos od 56 kalorija po osobi, što bi u konačnici iznosilo 2 kilograma tjelesne težine manje svake godine.

Istraživači sa Odjela za javno zdravlje u San Franciscu su također objavili da su porezi jedan sasvim prigodan način da se korigira tržište koje favorizira nezdrav način ishrane u poređenju sa zdravijim opcijama.

"Nažalost, mi trenutno potpomažemo pogrešne stvari, uključujući proizvode od kukuruza, koji čini kukuruzov sirup u zašećerenim pićima tako jeftinim", napisali su oni.