Nauka
0

Pogodak.ba pokreće pretraživač specijaliziran za blogove

Sarajevo-x.com
Blog scena u Bosni i Hercegovini ubrzano se razvija, pojavljuje se sve više ozbiljnih i kvalitetnih blogera, koji fantastično pokrivaju pojedine teme za koje su specijalizirani.

Najveći dio blogova još uvijek čine svojevrsni online dnevnici, ali polako se stvari mijenjaju, te je već i dio preduzeća (još uvijek to uglavnom čine mala preduzeća) prepoznalo blog kao alat za promociju vlastitih proizvoda, odnosno usluga.

To rade na način da svoj kredibilitet i profesionalnost grade kroz obradu svjetskih i bosanskohercegovačkih tema vezanih uz područje koje pokrivaju u svom blogu, odnosno kojim se i njihovo preduzeće bavi. To rade veoma dobro, svakim danom sve bolje, pa bi se moglo reći da im se ulaganje vremena u blog isplati. Predpostavljamo da će se taj trend nastaviti, te da će svakim danom rasti broj kvalitetnih blogova.

Prateći taj trend i bh. Internet pretraživač Pogodak.ba odlučio je da se bolje pozabavi mogućnostima što jednostavnijeg pronalaženja interesantnih bh. blogova.

Nedim Lipa, project manager Pogodak.ba, je izjavio:

  • Predviđamo da će kroz određeno vrijeme bh. blog scena postati bitan dio komunikacije, te da će imati sve veći uticaj na informiranje i kreiranje mišljenja u BiH. Blogeri su svojevrsni lideri mišljenja za područje koje obrađuju, a njihovi čitatelji (kojih je u BiH sve više) su osobe na koje oni mogu uticati. To im daje svojevrsnu snagu, koja raste paralelno sa brojem njihovih čitatelja. Isti je slučaj i kod ostalih „offline“ medija, s razlikom da se i sami čitatelji mogu uključiti u rasprave, a time blog može dodatno dobiti, ili izgubiti na kredibilitetu. Moglo bi se reći da se kredibilitet određenog bloga teško gradi, a da se lako može izgubiti, što u biti i nije loše, pošto tako kvalitet mora doći do izražaja.

Uticaj blogera u svijetu, a posebno u Sjedinjenim Državama već je dobro poznat, te se blog u SAD pokazao kao izuzetno bitno marketinško oruđe na prošlim izborima. Vjerujemo da nas taj trend neće zaobići. Naprotiv, vjerujemo da će kod nas doći do izražaja čak i prije nego neke druge stvari. Već sada ako uporedimo broj korisnika Interneta u BiH sa brojem registriranih blogova, možemo zaključiti da na svakih deset korisnika Interneta postoji jedan registrirani blog, a ta je brojka pozitivno iznenađenje.

Blogovi imaju neke specifičnosti po kojim se razlikuju od klasičnih Internet stranica, a time se razlikuju i uvjeti određivanja relevantnosti pojedinog bloga i pojedinog posta unutar bloga. Iz tog razloga napravili smo pretraživač specijaliziran za blogove, koji poštuje sve njihove specifičnosti i koji bi trebao napraviti još jedan veliki korak naprijed u smjeru razvoja kvalitetne bh. blog scene.

Kako je Pogodak.ba specijaliziran samo za bosanskohercegovački Internet, moći ćemo proces pretraživanja blogova odraditi mnogo kvalitetnije od bilo kojeg drugog svjetskog pretraživača, a time našim korisnicima omogućiti da svakodnevno pronalaze njima interesantne teme obrađene kroz "blogersku prizmu".

Blog pretraživač (u beta fazi) pokrenut je u ponedjeljak 19.6.2006.

U beta fazi u blog indeksu nalazit će se samo blogovi iz Blogger.ba servisa, a kroz određeno vrijeme omogućit ćemo i drugim servisima, te blogerima na vlastitim domenama da svoje blogove ubace u bh. blog index.