{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogodak.ba pokreće pretraživač specijaliziran za blogove

S
21.6.2006. u 12:10
0
0
Pogodak.ba pokreće pretraživač specijaliziran za blogove
0
Pogodak.ba pokreće pretraživač specijaliziran za blogove
Blog scena u Bosni i Hercegovini ubrzano se razvija, pojavljuje se sve više ozbiljnih i kvalitetnih blogera, koji fantastično pokrivaju pojedine teme za koje su specijalizirani.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Najveći dio blogova još uvijek čine svojevrsni online dnevnici, ali polako se stvari mijenjaju, te je već i dio preduzeća (još uvijek to uglavnom čine mala preduzeća) prepoznalo blog kao alat za promociju vlastitih proizvoda, odnosno usluga.

To rade na način da svoj kredibilitet i profesionalnost grade kroz obradu svjetskih i bosanskohercegovačkih tema vezanih uz područje koje pokrivaju u svom blogu, odnosno kojim se i njihovo preduzeće bavi. To rade veoma dobro, svakim danom sve bolje, pa bi se moglo reći da im se ulaganje vremena u blog isplati. Predpostavljamo da će se taj trend nastaviti, te da će svakim danom rasti broj kvalitetnih blogova.

Prateći taj trend i bh. Internet pretraživač Pogodak.ba odlučio je da se bolje pozabavi mogućnostima što jednostavnijeg pronalaženja interesantnih bh. blogova.

Nedim Lipa, project manager Pogodak.ba, je izjavio:

- Predviđamo da će kroz određeno vrijeme bh. blog scena postati bitan dio komunikacije, te da će imati sve veći uticaj na informiranje i kreiranje mišljenja u BiH. Blogeri su svojevrsni lideri mišljenja za područje koje obrađuju, a njihovi čitatelji (kojih je u BiH sve više) su osobe na koje oni mogu uticati. To im daje svojevrsnu snagu, koja raste paralelno sa brojem njihovih čitatelja. Isti je slučaj i kod ostalih „offline“ medija, s razlikom da se i sami čitatelji mogu uključiti u rasprave, a time blog može dodatno dobiti, ili izgubiti na kredibilitetu. Moglo bi se reći da se kredibilitet određenog bloga teško gradi, a da se lako može izgubiti, što u biti i nije loše, pošto tako kvalitet mora doći do izražaja.

Uticaj blogera u svijetu, a posebno u Sjedinjenim Državama već je dobro poznat, te se blog u SAD pokazao kao izuzetno bitno marketinško oruđe na prošlim izborima. Vjerujemo da nas taj trend neće zaobići. Naprotiv, vjerujemo da će kod nas doći do izražaja čak i prije nego neke druge stvari. Već sada ako uporedimo broj korisnika Interneta u BiH sa brojem registriranih blogova, možemo zaključiti da na svakih deset korisnika Interneta postoji jedan registrirani blog, a ta je brojka pozitivno iznenađenje.

Blogovi imaju neke specifičnosti po kojim se razlikuju od klasičnih Internet stranica, a time se razlikuju i uvjeti određivanja relevantnosti pojedinog bloga i pojedinog posta unutar bloga. Iz tog razloga napravili smo pretraživač specijaliziran za blogove, koji poštuje sve njihove specifičnosti i koji bi trebao napraviti još jedan veliki korak naprijed u smjeru razvoja kvalitetne bh. blog scene.

Kako je Pogodak.ba specijaliziran samo za bosanskohercegovački Internet, moći ćemo proces pretraživanja blogova odraditi mnogo kvalitetnije od bilo kojeg drugog svjetskog pretraživača, a time našim korisnicima omogućiti da svakodnevno pronalaze njima interesantne teme obrađene kroz "blogersku prizmu".

Blog pretraživač (u beta fazi) pokrenut je u ponedjeljak 19.6.2006.

U beta fazi u blog indeksu nalazit će se samo blogovi iz Blogger.ba servisa, a kroz određeno vrijeme omogućit ćemo i drugim servisima, te blogerima na vlastitim domenama da svoje blogove ubace u bh. blog index.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: