Nauka
50

Pluton ima plavo nebo: "Ovo je jednostavno predivno"

Klix.ba
Fotografije sa NASA-ine letjelice New Horizons nastavljaju pristizati na Zemlju prikazujući sve detaljniji svijet patuljaste planete Pluton.
Foto: NASA
Foto: NASA

Posljednji val fotografija prikazao je Pluton u boji, otkrivajući nevjerovatnu površinu koja nalikuje zmijskoj koži. Ovoga puta New Horizons je pokazao da je Plutonovo nebo zapravo plave boje.

"Ko je očekivao da ćemo pronaći plavo nebo u Kuiperovom pojasu? Ovo je predivno", rekao je Alan Stern, jedan od vodećih stručnjaka u misiji New Horizons.

Iako same čestice koje čine Plutonovu atmosferu nisu plave, plavi odsjaj govori mnogo o samom sastavu koji je prilikom direktnog izučavanja vjerovatno crven ili siv.

"Plavo nebo je rezultat djelovanja Sunčeve svjetlosti, odnosno njenog odbijanja od određene čestice. Na Zemlji se to dešava zbog molekula azota, dok se na Plutonu isti scenarij odvija posredstvom čestica tolina", objasnio je Stern.

Podsjećamo, New Horizons je preletio pokraj patuljaste planete 14. jula, prilikom čega je sakupio veliku količinu podataka. Oni će zbog udaljenosti i sporog procesuiranja na Zemlju dolaziti narednih godinu dana.