Nauka
28

Nove fotografije otkrivaju svu ljepotu Plutona

Klix.ba
(Foto: NASA)
Nove fotografije Plutona koje su u četvrtak na Zemlju dospjele sa letjelice New Horizons prikazuju nevjerovatnu geološku raznovrsnost patuljaste planete.

"Pluton nam pokazuje šarolikost svojih površinskih formacija i kompleksnost procesa koji nadmašuje sve što smo do sada znali o našem solarnom sistemu", rekao je vođa misije New Horizons Alan Stern.

Njegovo Srce je fascinantan kontrast tamnim regionima koje ga okružuju, a nove fotografije pokazuju i razlikuju neke od najmlađih i najstarijih geoloških formacija na patuljastoj planeti. Najstarija područja su preplavljena kraterima dok su mladi dijelovi površine izuzetno glatki i prekriveni ledom.

Također, ostaje mogućnost da su određene brazde na fotografijama zapravo dine što sugeriše da na Plutonu možda postoje vjetrovi, tvrde naučnici iz NASA-e.

"To bi bilo potpuno neočekivano jer je Plutonova atmosfera izuzetno tanka. Ili je Pluton nekada imao deblju atmosferu ili su dine rezultat procesa koji još uvijek ne razumijemo", rekao je član tima William McKinnon.

Fotografija atmosfere patuljaste planete prikazuje još jedno iznenađenje, a to je njena "maglovitost" u višim dijelovima. Naime, zahvaljujući tome na njoj je moguć efekt sličan sumraku koji obasjava tamnu stranu Plutona.