Nauka
15

Oštrije ne može: Veličanstvenost Plutona u novim fotografijama

Klix.ba
Kanjon (Foto: NASA)
NASA je u petak objavila do sada najoštrije i najdetaljnije fotografije patuljaste planete Pluton, a postoje dobre šanse da su upravo ove fotografije najbolje koje ćemo vidjeti još dugo vremena.

Fotografije su načinjene 15 minuta nakon najbliže pozicije sonde New Horizons, tačnije kada se nalazila na oko 17.000 kilometara od Plutona.

"Ovakva tehnologija nije bila dostupna kada smo prvi put fotografisali Veneru i Mars. Nove fotografije nam daju odličnu rezoluciju i prozor u Plutonovu geologiju. Ove fotografije će nam puno pomoći u shvatanju Plutonove površine", rekao je Alan Stern, vođa tima New Horizonsa.

Sjeverna hemisfera patuljaste planete dom je velikom kanjonu koji se proteže stotinama kilometara. Planine oko kanjona, smatraju naučnici, najverovatnije su načinjene od leda, a oblikovane su i djelovanjem azota i drugih elemenata tokom dugog niza godina.

Na drugoj fotografiji nalaze se planine Al-Idrisi koje su sačinjene od kore vodenog leda. Strane planina nisu uniformne i njihove boje variraju od svijetlih ka tamnim. Njihova visina doseže i do 2.400 metara.

Treća fotografija prikazuje kratere locirane u području Burney Basin. Ono je dobilo ime po Venetiji Burney koja je 1930. godine tadašnjem nepoznatom nebeskom tijelu dala ime Pluton.