Nauka
123

New Horizon stigao: Pluton je crven kao Mars i veći nego što se mislilo

Piše: I. P.
Pluton je crven! NASA je počela objavljivati prve informacije sa patuljaste planete do koje je u 13:49 po našem vremenu došla letjelica New Horizons.
Nova fotografija crvenog Plutona (NASA)
Nova fotografija crvenog Plutona (NASA)

NASA je na osnovu niza fotografija zaključila kako Pluton uopće nije siv kao što se pretpostavljalo, nego je zbog oksidizirane površine po boji sličan Marsu koji, promatrano iz daleka, ima crvenu boju.

Također, prve informacije o veličini patuljaste planete govore kako smo pogriješili za 70-ak kilometara.

New Horizons je na Zemlju poslao podatke o veličini Plutona koja se donedavno mogla odrediti samo približno. Kako stvari stoje, Pluton je veći nego što se činilo – patuljasta planeta je široka 2.370 kilometara u promjeru.

"Veličina Plutona tema je razgovora još od njegovog otkrića 1930. godine, a tome je sada napokon došao kraj", rekao je jedan od članova misije New Horizons Bill McKinnon.

Interesantnim detaljima tu nije kraj. Naime, NASA-in administrator Charles Bolden Pluton je na pres konferenciji nazvao planetom.

"Očekujemo da ćemo vidjeti puno više. Prvenstveno, Pluton je crvena planeta i nije načinjen od leda. Kako je to moguće? Geolozi su fascinirani bojom tla i pitaju se kako Pluton može biti crven na tako velikoj udaljenosti od Sunca. Mi Pluton zovemo planetom iako je tehnički patuljasta planeta. I ja ga zovem planetom, ali ne određujem pravila", rekao je Bolden.

NASA-ina letjelica će preletjeti pokraj plutona i njegovih satelita, nakon čega će nastaviti putovanje prema ledenim objektima unutar Kuiperovog pojasa. Pretpostavlja se da će New Horizons nakon okončanja svoje misije izaći iz Sunčevog sistema najdalje 2047. godine.

Prvi podaci će na Zemlju doći iza 18 sati po našem vremenu zbog enormne razdaljine između dvije planete.