{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Planiraju odbiti dio Sunčeve svjetlosti kako bi ohladili Zemlju

S
3.12.2011. u 14:45
0
16
Planiraju odbiti dio Sunčeve svjetlosti kako bi ohladili Zemlju
0
Planiraju odbiti dio Sunčeve svjetlosti kako bi ohladili Zemlju
Foto: NASA
Grupa naučnika i istraživača sastala su se na konferenciji u Južnoafričkoj Republici pod okriljem UN-a kako bi raspravljali o klimatskim promjenama i pokušali naći način da zaštite planetu Zemlju od globalnog zagrijavanja.
Među novijim prijedlozima su i da se odbije mala količina Sunčeve toplote nazad u svemir, prije nego dođe do površine Zemlje. Međutim, ovakvi planovi o reflektivnom odbijanju toplote naišli su na neodobravanje jer bi takav talas toplote, odbijen od površine Zemlje, promijenio vremenske prilike i imao bi posljedice koje ne mogu da se izmjere.

"Ova ideja o kontroli Sunčevog zračenja i toplote ili može biti jako korisna ili jako štetna", jedini je dosad zaključak Britanskog kraljevskog udruženja i Fonda za odbranu životne sredine u Washingtonu, prenosi Daily Mail.

U izvještaju je također navedeno da oklijevanje zemalja da preduzmu aktivne pregovore o globalnom otopljenju usporava napredak ka pronalasku rješenja i umanjuje šanse za borbu protiv štetnih klimatskih promjena.

Teorija po kojoj bi odbili dio Sunčeve svjetlosti sadrži aktivnosti kao što su prskanje sumpora u zrak ili prskanje morske vode u oblake kako bi odbijali Sunčevu svjetlost. Međutim, ukoliko bi ove aktivnosti bile naglo prekinute imale bi nesagledive posljedice po klimu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: