Nauka
1

Pčele su kao i ljudi, neke su više avanturiste, neke manje

Sarajevo-x.com
Istraživači su otkrili da postoje pčele koje imaju bolji osjećaj za avanturu i pčele koje ga gotovo uopće nemaju. Neke pčele su više avanturistične i vole letjeti naokolo iako su ispunile misiju dana u potrazi za polenom, dok druge pčele vole ostati u košnici, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Illinoisu.

Naučnici su raznim bojama obilježili pčele i hranu te su uvidjeli da postoji određeni obrazac ponašanja kod nekih pčela i da su neke sklone daljnjem istraživanju. Kada su naučnici istražili mozak pčela avanturista pronašli su hemikalije koje reaguju po principu nagrade, odnosno one osjete zadovoljstvo zbog nečega novootkrivenog.

Ljudski mozak reaguje gotovo isto, ali u sistemu koji je malo kompleksniji.

Odavno je poznato da u pčelinjem svijetu postoji jasna struktura i da je precizno definisano ko šta radi, ali nova studija pokazuje da pčele također imaju i drugačije ličnosti i osjećaj za avanturu.

"Postoji zlatno pravilo u istraživanju ličnosti, ako osoba pokazuje istu tendenciju u različitim kontekstima, onda se to naziva osobina ličnosti", rekao je Gene Robinson profesor sa Univerziteta u Illinoisu, prenosi agencija AFP.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Prirodne nauke, a finansiranje projekta je preuzela Nacionala fondacija za nauku Sjedinjenih Američkih Država.