Univerzitet Tel Aviv
0

Oženjeni muškarci s manje rizika od moždanog udara

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oženjeni muškarci koji su u sretnom braku, imaju manji rizik do moždanog udara nego oni koji su sami ili u nesretnom braku, tvrde naučnici sa Univerziteta Tel Aviv u Tel Avivu. Samcima i nesretno oženjenim rizik je povećan za 64 posto.

Izraelski naučnici tvrde da nesretan brak i samački život muškaraca, ne samo da stvara rizik od moždanog udara, već i dijabetesa.

Istraživanje je obuhvatilo 10.059 muškaraca. U periodu od 1963. do 1997. godine praćena je smrtnost među muškarcima i traženi su uzroci njihove smrti.

Tokom 1965. godine, samo dvije godine nakon što je istraživanje počelo, učesnici studije su ispitivani da ocijene svoje brakove kao uspješne ili neuspješne, te da se izjasne ako nikad nisu bili u braku.

"Kod 3,6 posto muškaraca koji su bili u nesretnom braku, bio je povećan rizik od fatalnog moždanog udara za 64 posto", rekao je za Daily Mail dr. Uri Goldbourt sa Univerziteta Tel Aviv.

Dr. Goldbourt je došao do ovih zaključaka nakon što je napravio statistička prilagođavanja za faktore kao što su društvena pripadnost, debljina, krvni pritisak, pušenje cigareta i veličina porodice. Studija nije obuhvatila žene.

Ovo istraživanje je dobilo potrebnu osnovu, nakon što su britanski naučnici pokazali da stres povećava rizik od moždanog i srčanog udara.