{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo je selfi: Svemirska letjelica "uslikala" sebe i kometu prečnika četiri kilometra

15.10.2014. u 11:12
26
29
Ovo je selfi: Svemirska letjelica "uslikala" sebe i kometu prečnika četiri kilometra
26
Svemirska letjelica Rosetta na Zemlju je poslala fascinantnu fotografiju na kojoj se nalazi njeno solarno krilo i kometa na koju će sletjeti za manje od mjesec dana.


Rosetta se trenutno nalazi na oko 478 miliona kilometara od Zemlje i na 16 kilometara od svoga cilja, komete 67P/Churyumov-Gerasimenko na koju će 11. novembra poslati svoju sondu.

Fotografija je načinjena 7. oktobra, a svojevrsni selfi sadrži 14 metara dugačka solarna krila i "vratni" region komete iz kojeg ističu gasovi koji joj tvore rep.

Rosetta je posljednjih deset godina letjela prema svom cilju.Kometa je izuzetno velika, a njene dimenzije su 4,1 x 4,5 kilometara, a Rosetta je veličine prosječnog automobila uz dva solarna krila od po 14 metara.

Sljedeća fotografija bit će uslikana odmah nakon odvajanja sonde od letjelice. Sonda će napraviti okret od 360 stepeni kako bi se što preciznije odredila prema mjestu slijetanja.

Paukolika sonda Philae će sakupiti materijal sa komete, a u cilju istraživanja porijekla vode i života na našoj planeti koje vodi Evropska svemirska agencija (ESA)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: