Nauka
4

Objavljena prva fotografija ugašene sonde na kometi 67P

Klix.ba
Prve fotografije koje prikazuju sondu Philae na kometi 67P napokon su objavljene, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA).
Foto: ESA
Foto: ESA

Stručnjaci na Zemlji sa nestrpljenjem su očekivali fotografije koje su načinjene ubrzo nakon trećeg pokušaja slijetanja. Naime, Philae je pri prvom doticaju sa tlom doslovno odskočila kilometar i po prije nego što je slaba gravitaciona sila ponovo povukla sebi.

Philae je završila nedaleko od prvobito planiranog mjesta slijetanja, a ESA je sada objavila fotografiju sonde pored koje se nazire njena sjena. Stručnjaci su fotografiju objavili tek nakon višesatne analize.

ESA je u nedjelju objavila da se sonda ugasila nakon što je ostala bez napajanja električnom energijom. Ipak, ona je odradila jedan dio naučnog posla, fotografije i podaci poslani su na Zemlju, a naučnici trenutno rade na njihovoj obradi.

Letjelica je oštećena prilikom teškog slijetanja, a sonda je završila na takvoj lokaciji i u takvom položaju koji joj onemogućuju napajanje sunčevom energijom. Philae dakako nije ugašena zauvijek – nalazi se u svojevrsnom stand by modu koji će joj omogućiti "buđenje" kada se nađe na dometu sunčevih zraka u augustu sljedeće godine.

"Prije nego što je utišana, sonda je uspjela poslati sve potrebne sakupljene podatke. Philae je vrlo dobro radila u teškim uslovima. Svi smo ponosni na nevjerovatan naučni domet koji je donijela sonda Philae", rekao je vodeći menadžer ESA-e Stephan Ulamec.