|

Robotska sonda Philae se ugasila

Robotska sonda Philae se ugasila
23
A
Anadolija
16.11.2014. u 09:48
42
komentara
23

dijeljenja
Robotska sonda Philae se ugasila Foto: EPA
Nakon što je prije nekoliko dana robotska sonda Philae uspješno obavila historijsko slijetanje na kometu 67P Philae se ugasila u ranim jutarnjim satima u subotu nakon što je glavna baterija prestala sa radom, saopćio je Francuski nacionalni centar za istraživanje svemira (ESA).
ESA je navela da je sonda Philae uspjela da pošalje podatke koje je prikupila nakon slijetanja na kometu prije gašenja baterije.

"Izgubljen je signal. Nemamo komunikaciju sa sondom Philae. Svi podaci su prebačeni", naveli su iz ESA-e na zvaničnom Twitter profilu.

Glavna baterija sonde Philae je potrošena jer se nije bila u mogućnosti dopunjavati zato što je bila izložena sunčevoj svjetlosti samo tri dana dnevno, umjesto sedam koliko je bilo neophodno.

"Čak i ako je solarni panel u boljoj poziciji, vjerovatno se sonda neće upaliti sutra, ali bi se mogla napuniti narednih dana i 'probuditi' kasnije", rekao je menadžer projekta Stephan Ulamec.

Sonda Philae je nakon odvajanja od letjelice Rosetta putovala sedam sati, nakon čega je sletjela na ranije određeno mjesto na kometi 67P/C-G nazvano Agilia.

Zadatak sonde Philae je istraživanje površine komete i skupljanje potrebnih uzoraka za analizu hemijskog sastava komete, kao i razotkrivanje misterije nastanka Sunčevog sistema prije više od 4,5 milijardi godina. Inače, ovo je prvi put da jedan uređaj uspostavi kontakt s nebeskim tijelom ove vrste.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...