|

Otkriveno hiljadu planeta van Sunčevog sistema

Otkriveno hiljadu planeta van Sunčevog sistema
0
S
Sarajevo-x.com
2.2.2011. u 08:34
8
komentara
0

dijeljenja
Otkriveno hiljadu planeta van Sunčevog sistema Foto: AP
NASA-in teleskop Kepler je pronašao potpuno nove, relativno male planete, daleko izvan Sunčevog sistema, što budi nadu da bi vanzemaljski život mogao biti otkriven.
Prema podacima teleskopa Kepler koje je NASA objavila u srijedu, a prenosi AP, pronađeno je više od hiljadu nebeskih tijela van Sunčevog sistema. Zvanične potvrde da se radi o planetama još uvijek nema, ali mnogi astronomi procjenjuju da će oko 90 posto nebeskih tijela koje je Kepler pronašao biti potvrđeni kao tijela slična planeti, a možda i Zemlji.

Teleskop Kepler je lansiran 2009. godine kako bi kružio oko Zemlje i Marsa, prikupljao različite podatke i tražio nove planete slične Zemlji. Do sada je pronašao planete koje su mnogo manje od Jupitera, koji je najveći u našem solarnom sistemu. Neke od njih su približno velike kao Zemlja.

Kepler još uvijek nije pronašao planete iste veličine kao Zemlja, ali rezultati posljednjih istraživanja idu u tom pravcu.

Ekspertkinja Debra Fischer je rekla da nove informacije koje je prikupio teleskop daju nadu da postoje planete na kojim je moguć život.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...