{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena tajna Tutankamonove smrti

F
16.2.2010. u 13:47
0
3
Otkrivena tajna Tutankamonove smrti
0
Otkrivena tajna Tutankamonove smrti
Faraon Tutankamon umro je prije 3.000 godina najvjerojatnije od malarije u kombinaciji s nasljednom bolesti kostiju - nekrozom. Rezultat je to opsežnog DNK i radiološkog istraživanja provedenog na njegovoj mumiji, dvjema mumijama pronađenima u faraonovoj grobnici, kao i svim poznatim mumijama iz 18. dinastije, kojoj je pripadao.
Naučnici su uspjeli istraživanjem utvrditi nasljedne patološke značajke i zarazne bolesti u porodici. Dijagnoza faraonove smrti postavljena je zahvaljujući genetskim ispitivanjima koja su otkrila niz malformacija u Tutankamonovoj porodici, poput Koehlerove bolesti koja je posebno pogodila mladog faraona.

Riječ je o rijetkoj bolesti kosti stopala u djece zbog koje taj dio tijela gubi opskrbu krvlju. Analiza je također pokazala trag parazita Plasmodiuma falciparuma, uzročnika malarije, kod Tutankamona i još četiri ispitane mumije, prenosi agencija AFP, ne navodeći odakle joj izvještaj unaprijed.

Rezultate istraživanja službeno će u srijedu u Kairu objaviti dr. Zahi Hawass, glavni sekretar egipatskog vrhovnog vijeća za starine. Istovremeno će ih objaviti i Journal of the American Medical Association (JAMA).

Naučnici su istraživanjem uspjeli utvrditi i rodbinske veze odnosno dosad ne sasvim poznato faraonovo porijeklo. Tako je utvrđeno da je otac Tutankamona, koji je umro u dobi od 19 godina nakon kratke vladavine, bio faraon Amenhotep IV (poznat i kao Ehnaton). No, kao njegova majka isključena je legendarna kraljica Nefertiti. Faraonova majka je mumija KV35YL čije ime ostaje nepoznato.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: