Harlaa regija
8

Otkriven zaboravljeni antički grad u Etiopiji: Glavni centar trgovine i proizvodnje nakita

Klix.ba
Tim arheologa otkrio je zaboravljeni grad koji datira iz 10. stoljeća u istočnoj Etiopiji.

U gradu koji se nalazi u Harlaa regiji otkriveni su artefakti iz Egipta, Indije i Kine. Arheolozi su otkrili i džamiju iz 12. stoljeća koja je slična onima pronađenim u Tanzaniji i Somaliji. Istakli su kako je ovo dokaz o historijskim vezama između različitih islamskih zajednica u Africi.

"Ovo otkriće revolucionira naše shvatanje trgovine u arheološki zapuštenom dijelu Etiopije. ovo što smo pronašli pokazuje da je ovo područje bilo centar trgovine u regiji", rekao je glavni arheolog Timothy Insoll sa Univerziteta Exeter.

Tim je pronašao nakit i druge artefakte sa Madagaskara, Maldiva, iz Jemena i Kine.

"Harlaa je bila bogati, kosmopolitski centar za pravljenje nakita. Stanovnici Harlaae su činile izmiješane zajednice stranaca i lokalnih ljudi koji su trgovali s drugima sa Crvenog mora, Indijskog okeana i vjerovatno udaljenog Arapskog zaljeva", rekao je profesor Insoll.

Prema lokalnoj legendi, ovo područje je bilo okupirano divovima jer su objekti i zidovi bili napravljeni od velikih kamenih blokova koje nisu mogli podići obični ljudi. Ipak, arheolozi nisu našli dokaz za to.

Etiopija je jedno od mjesta koje je bilo najranije naseljeno. U 2015. godini istraživači su otkrili kosti vilice i zub koji datira 3,3 do 3,5 miliona godina unazad.