Mišići bez fizičkog napora
0

Otkriven protein odgovoran za stvaranje mišićne mase

Klix.ba
Ukoliko želite imati mišićavo tijelo, ali bez ikakvog fizičkog napora, onda je ovo vijest koju ste čekali.

Naučnici u Australiji vjeruju da su pronašli protein koji poboljšava dobijanje mišićne mase bez ikakvog vježbanja i fizičkog napora. Naučnici su otkrili da blokiranjem funkcija proteina Grb10, nazvanog "Hulk", kod još nerođenih miševa, uzrokuje stvaranje velike količine mišićne mase pa su ovi miševi na svijet dolazili mnogo snažniji od normalnih miševa.

Prema predviđanjima naučnika, ovo otkriće će pomoći u liječenju mnogih poremećaja, uključujući mišićnu distrofiju, dijabetes tipa 2 i probleme uzrokovane upalom mišića. Čini se da Grb10 ima veliku ulogu u poboljšavanju rasta mišićne mase bez ikakve promjene fizičke aktivnosti, dijete ili zdravstvenih efekata.

"Identificiranjem novih mehanizama u regulisanju razvoja mišića, naše istraživanje je otkrilo nove potencijalne strategije za povećanje mišićne mase", rekla je Lowenna J. Holt, vođa istraživanja sa Instituta za medicinska istraživanja Garvan u Sidneju.

Holt i njene kolege su uporedile dvije grupe miševa. Jedna grupa je imala Grb10 gen, a kod drugih je bio blokiran. Naučnici su uporedili svojstva mišića kod odraslih i novorođenih miševa i otkrili su da se porast mišićne mase, uzrokovan blokiranjem Grb10, desilo tokom prenatalnog razvoja.

Ovi rezultati navode na zaključak da će u budućnosti biti moguće mijenjati rast mišićne mase i pospješiti liječenje mišića, jer su ovi procesi slični početnom formiranju mišića prije rođenja.