Zdravlje
0

Blokiranje delta opioidnih receptora stimulira gubitak težine

Klix.ba
Naučnici u borbi protiv gojaznosti su došli do još jednog nevjerovatnog otkrića. Miševi kojima su blokirani opioidni receptori nisu dobijali masu iako su imali visokokaloričnu ishranu.

Rezultati istraživanja koje su uradili naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država i Evrope su pokazali da miševi kojima su blokirani delta-opioidni receptori postaju otporni na dobijanje mase i čak počinju da je gube.

Istraživanje je urađeno na dvije grupe miševa. Prvoj grupi miševa su blokirani delta-opioidni receptori, a drugoj ne. Obje grupe su dobijale istu količinu visokokalorične i masne hrane, ali je samo grupa kojoj receptori nisu bili blokirani dobijala tjelesnu masu. Prva grupa ne samo da nije dobila masu, nego ju je djelimično i izgubila.

Naučnici vjeruju da blokiranje delta-opioidnih receptora vodi ka aktiviranju drugih gena u smeđem adipoznom tkivu, koje stimuliše termogenezu, pa su zahvaljujući tome miševi mogli održati nivoe trošenja energije bez dobijanja mase.

Smeđe adipozno tkivo je specijalna vrsta masnog tkiva kod sisara. Ćelije smeđeg masnog tkiva imaju mnogo mitohondrija zaduženih za proizvodnju energije.

Gerald Weissmann, urednik naučnog časopisa FASEB, u kojem je objavljeno ovo istraživanje, upozorava da narod ne treba preći na dijetu sa visokokaloričnom hranom, jer je poznato da to uzrokuje mnoge zdravstvene probleme. On je dodao i to da, iako se ovo istraživanje pokazalo uspješno na miševima, ne znači da će funkcionisati i na ljudima.