{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Otkriven Okrugli sto kralja Arthura

S
11.7.2010. u 15:48
0
5
Otkriven Okrugli sto kralja Arthura
0
Jedna od najtrajnijih legendi je ona o kralju Arthuru. Galantni ratnik koji je okupio svoje vitezove oko Okruglog stola u Camelotu, sve s ciljem otpora Britanaca invaziji Saksonaca uvijek je bio enigma.

No, sada historičari vjeruju da su otkrili tačnu lokaciju Arthurovog uporišta, odnosno da su konačno riješili zagonetku je li Okrugli sto stvarno postojao. Oni tvrde da je "sto" zapravo kružni prostor unutar bivšeg rimskog amfiteatra.

Stručnjaci vjeruju da bi to zapravo mogao biti amfiteatar u Chesteru, velika građevina od kamena i drveta u koju može stati do 10.000 ljudi, piše "Daily Mail".

Ističu kako je Arthur ojačao građevinu zidovima širokim 12 metara i stvorio impozantno utvrđenje.

Kralj je, kako smatraju, s plemićima sjedio u centralnoj areni u prvom redu, a manje rangirani vojnici u vanjskim kamenim klupama.


Arthur je bio predmet mnogih historijskih rasprava, ali mnogi naučnici su vjerovali da je vodio vojsku u 5. ili 6. stoljeću.

Legende ga povezuju s 12 velikih bitaka koje su se u više od 40 godina dešavale od granice sa Škotskom do zapada Engleske. Prije nego se odlučio da napravi tvrđavu, smatra historičar Chris Gidlow, Arthur je odabrao građevinu koja je ostala iza Rimljana.

"Od početka se znalo da Okrugli sto nije poput stola za večeru, budući da se oko njega okupljalo više od 1.000 ljudi. I mi znamo da je jednu od dviju glavnih bitaka Arthur vodio u "Gradu legija". Postojala su samo dva mjesta s tim imenom. Jedan je St Albans, dok je drugo ostalo misterija", kaže on.

Istraživači će otkriti svoje dokaze u televizijskom dokumentarcu ovog mjeseca, ali Gidlow je i prije toga rekao:

"U 6. stoljeću fratar po imenu Gildas, koji je pisao o Arthurovom života, spominjao je "Grad legija" i svetište unutar njega. To je konačan dokaz. Otkriće svetišta unutar amfiteatra znači da je Chester bio mjesto Arthurovog legendarnog Okruglog stola, naveo je Gidlow.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: