Nauka
15

Otkriven novi miris - "mirisno bijelo"

Klix.ba
Naučnici su otkrili novi miris, ali da bi ga osjetili morali bi posjetiti neki laboratorij. Miris je nazvan "mirisno bijelo", jer predstavlja nazalni ekvivalent bijelom šumu.

Baš kao što je i bijeli šum mješavina mnogih različitih zvučnih frekvencija, a bijelo svjetlo mješavina mnogih različitih talasnih dužina, tako je i "mirisno bijelo" mješavina mnogih različitih mirisa.

Kako kažu naučnici, ključni faktor za ovaj novi miris nisu jedinjenja koja ga čine, već činjenica da ih ima toliko mnogo.

"Što se više jedinjenja nalazilo u dvije mješavine, to su mješavine imale sličniji miris, bez obzira na to što nisu imale zajedničkih jedinjenja", rekli su naučnici.

Skoro svaki miris u stvarnom svijetu predstavlja mješavinu jedinjenja. Ljudi imaju dobru sposobnost razlikovanja ovih mješavina, ali imaju poteškoće kada je u pitanju identificiranje individualnih komponenti tih mješavina.

Bazirajući se na osnovama bijelog svjetla i bijelog šuma, neurobiolog Noam Sobel sa Instituta Weizmann u Izraelu je želio vidjeti da li se sličan fenomen dešava i sa mirisom.

U seriji eksperimenata volonteri su izlagani stotinama jednako miješanih mirisa, od kojih su neki bili sastavljeni od čak 43 komponente. Rezultati su pokazali da što se više komponenti nalazi u mješavini to je teže razlikovati je od ostalih sa sličnim brojem komponenti.

Kako pišu naučnici, "mirisno bijelo" je poseban miris, koji ne čine specifična jedinjenja već mješavina mnoštva jedinjenja, ključni faktor je da sva moraju biti istog intenziteta.