Veliko otkriće
4

Otkriće u Indiji donijelo detalje o životu jednog od najvećih dinosaura

B.H.
Travis Tischler, Australian Age of Dinosaurs Museum of Natural History (Foto: Ilustracija)
Travis Tischler, Australian Age of Dinosaurs Museum of Natural History (Foto: Ilustracija)
Paleontolozi u centralnoj Indiji otkrili su fosilizirano mrjestilište dinosaura s 92 gnijezda i 256 jaja koja pripadaju kolonijama divovskih titanosaura koji se hrane biljkama.

Sudeći po međusobnoj blizini gnijezda, istraživači su zaključili da su dinosauri polagali jaja zajedno u kolonijama ili leglištima, kao što to danas čine mnoge ptice.

Harsha Dhiman, istraživač na Odjelu za geologiju na Sveučilištu u Delhiju, i kolege također su otkrili rijedak primjerak jajeta u jajetu među ostacima, pojava koja je zabilježena samo kod ptica. To se događa kada se jaje koje treba položiti gurne natrag u majčino tijelo gdje se ugrađuje u drugo jaje koje se još uvijek formira.

Kako događaji jaje u jajetu nisu dokumentirani kod drugih gmizavaca, moguće je da su titanosauri imali sličan reproduktivni sistem kao kod modernih ptica, koje su živi dinosauri, napisali su istraživači u studiji.

Međutim, za razliku od većine ptica, titanosauri nisu bili brižni roditelji. Istraživači smatraju da su ova stvorenja vjerojatno polagala jaja i potom ostavila svoje potomke da se sami brinu.

"Budući da su titanosauri bili ogromnih dimenzija, usko postavljena gnijezda im ne bi dopuštala posjet gnijezdima kako bi manevrirali i inkubirali jaja ili hranili mladunčad, jer bi roditelji stali na jaja i gazili ih", rekao je glavni autor studije Guntupalli Prasad, paleontolog sa Univerziteta u Delhiju.

Jaja su često zanemaren, ali iznimno bogat izvor informacija o pticama, gmizavcima, dinosaurima i nekoliko čudnih sisavaca koji ih polažu na kopno više od 200 miliona godina.

Rijetke fosilizirane ljuske jajeta mogu rasvijetliti ponašanje i prehranu drevnih stvorenja, razotkriti promjene u klimi i rasvijetliti kako su davno izumrla bića živjela i komunicirala.