{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osniva se organizacija koja će braniti Zemlju od nebeskih tijela

F
30.10.2013. u 09:30
0
24
Osniva se organizacija koja će braniti Zemlju od nebeskih tijela
0
Osniva se organizacija koja će braniti Zemlju od nebeskih tijela
Ujedinjeni narodi namjeravaju osnovati međunarodnu organizaciju koja bi koordinirala napore na odbrani Zemlje od svemirskih tijela koja bi mogla udariti u našu planetu, piše na svojoj internetskoj stranici Scientific American.
Proše sedmice UN je usvojio rezoluciju kojom poziva na osnivanje Međunarodne grupe za upozoravanje na asteroide, čija će zadaća biti promatranje i upozoravanje na nebeska tijela koja se kreću prema Zemlji.

Odluka Svjetske organizacije došla je nakon što je Udruženje istraživača svemira (ASE) prošle sedmice objavila izvješće o potrebi koordinacije međunarodnih aktivnosti na tom području. Između ostalog, u izvještaju se detaljno razlažu međunarodne pravne implikacije odgovora na prijetnju koju predstavljaju svemirska tijela.

Danas nema vlade u svijetu koja je zadužila neku svoju agenciju za obranu planete, rekao je bivši astronaut Rusty Schweickart.

Ima 100 puta više asteroida nego što smo ih mi otkrili. Ima oko milijun asteroida koji su dovoljno veliki da unište grad veličine New Yorka. Pred nama je izazov da pronađemo te asteroide prije nego što oni pronađu nas, rekao je bivši astronaut Ed Lu koji je sa Schweickartom osnovao organizaciju B612 koja zagovara otkrivanje asteroida.

Naučnici kažu kako pozornost javnosti uglavnom privlače priče o asteroidima poput onoga koji je prije 65 miliona godina izazvao izumiranje dinosaura ali da veliku opasnost predstavljaju manji asteroidi.

Opasnost koju i najmanja takva tijela predstavljaju jasno je predočena kad je u veljači kod Čeljabinska u Rusiji udario komad asteroida čiji je promjer procijenjen na 13 metara a čiji je udarni val porazbijao prozore i povrijedio oko 1000 osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: