Nauka
0

Teleskop Sentinel kao čuvar Zemlje od metorita koji bi je mogli uništiti

SRNA
Pad većeg meteora na Zemlju imao bi katastrofalna posljedice po čovječanstvo, a naučnici smatraju da bi jedina šansa za izbjegavanje takvog scenarija bilo prisilno skretanje meteora iz Zemljine putanje specijalnim satelitom ili nuklearnom eksplozijom.

Gledaoci holivudskih filmova kao što su “Force of Impact” i “Armageddon” imali su priliku da vide kao filmofili rješavaju takve situacije.

Stanovnici ruskog Čeljabinska u februara ove godine imali su direktan susret sa nebeskim tijelom, što je izazvalo paniku među stanovništvom.

Taj manji meteor povrijedio je više od hiljadu ljudi, što je sitnica u poređenju sa onim koji je prije 65 miliona godina doveo do nestanka dinosaurusa ili onim koji je 1908. godine eksplodirao iznad Sibira, uništivši više od dvije hiljade kvadratnih kilometara šume.

Prije 50 hiljada godina, meteor koji je pao na tlo današnje Arizone ostavio je krater veličine grada San Francisca.

U našem dijelu Solarnog sistema kruži oko deset hiljada poznatih asteroida, ali se procenjuje da je to samo jedan procenat od milion i više asteroida koliko ih ima relativno blizu Zemlje.

Naučnici upozoravaju da bi jedna jača ekslozija tokom pada meteora mogla da uništi poljoprivredu na Zemlji i izazove masovni pomor od gladi, a mnogi ljudi bi odmah stradali.

Manji asteroid mogao bi da uništi čitav grad sa stotinama hiljada žrtava.

Asteroidi su najčešće mračne stijene koje slabo odbijaju svjetlost pa ih je teško primjetiti.

Ali toplotu koju te stijene apsorbuju od Sunca mogao bi da uoči neki svemirski infracrveni teleskop - kao što je Daleki svemirski teleskop "Sentinel".

Teleskop bi mogao da da "uzbunu" i pokrene odmbrambene mehaniznme na Zemlji.

"Načičkan" infracrvenim senzorima i komunikacionom opremom, "Sentinel" bi trebalo da bude lansiran 2018. godine.

Taj teleskop je toliko osjetljiv da bi vidio i komade uglja naspram crnog neba, na udaljenosti deset puta većoj od one između New Yorka i Los Angelesa, tvrde naučnici.

Asteroid za koji bi se utvrdilo da se kreće ka Zemlji mogao bi da bude blago skrenut sa te putanje specijalnim satelitom ili nekim snažnim projektilom, pa čak i da se raznese nuklearnom eksplozijom - navodi Glas Amerike.

Slična situacija zamišljena je u filmu "Dan kada je nebo eksplodiralo”, iz 1957. godine.

Vezani članci