{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osmišljen program koji funkcioniše kao ljudski mozak

S
28.8.2012. u 14:04
22
28
Osmišljen program koji funkcioniše kao ljudski mozak
22
Osmišljen program koji funkcioniše kao ljudski mozak
Kompjuterska imitacija mozga, koju su napravili ruski naučnici, zaostaje za mogućnostima ljudskog mozga svega 0,8 posto.
Program Evgeny proglašen je najboljim na Međunarodnom konkursu kibernetičkog intelekta u Velikoj Britaniji.

Svi programi učesnici brainstorma trebalo je da prođu tzv. Turingov test. Ovog britanskog matematičara, Alan Turinga, smatraju osnivačem kompjuterske tehnike.

On je pronašao imitacionu igru koja omogućava da se prepozna ko je tvoj sagovornik – mašina ili čovjek.

Pravila su jednostavna: ispitivač razgovara sa anonimcima koji odgovaraju na njegova pitanja. Po kvalitetu odgovora on prepoznaje samozvanca – kompjuterski program. Poznato je da je živa komunikacija još "nemoguća misija" za sagovornika robota.

Govor mašine mora da bude izrađen pažljivo, inače je čovjek neće prihvatiti kao partnera. Da bi se došlo na taj nivo, potrebni su veliki napori.

Za sada su mogućnosti mašine ograničene. Ali, ako joj pođe za rukom da prevari čovjeka u odgovoru na 30 posto pitanja, može se govoriti o postojanju vještačke inteligencije.

Ruski program Evgeny je poslije 150 dugotrajnih dijaloga postigao rezultat od 29,2 posto. Tako je od ključne cifre zaostao za svega nekoliko desetina procenta. To je i donijelo ruskom timu pobjedu na konkursu.

Zahvaljujući takvim razradama, uvjereni su programeri, moći će da se uradi ono o čemu sanja savremeno čovječanstvo – kompjuter će biti naučen da shvata smisao postavljenog pitanja prilikom pretraživanja informacija na Internetu - navodi "Glas Rusije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: