Žele opservatorij
299

Orion prihvatio Hadžibajrićevu ponudu: Zakupit ćemo Bistrik kulu i krećemo u akciju skupljanja novca

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Astronomsko društvo Orion javno prozvalo Općinu Stari Grad zbog najavljenog poteza davanja Bistrik kule u zakup, odnosno da joj slijedi uloga ugostiteljskog objekta, Općina je zauzela stav da će podržati Orion samo ukoliko posjeduje sredstva za sanaciju objekta. Čini se da Orion pristaje na takvu nagodbu.

Podsjećamo, Orion je kritikovao odluku Općine Stari Grad da nekadašnju opservatoriju pretvori u "kafanu", dok za objekat postoji ideja obnove i vraćanja stare funkcije.

"Pohvalna je činjenica da je javni pritisak urodio djelimično plodom i da je gospodin Hadžibajrić ponudio jedno nepopularno i gotovo nerealno rješenje. Međutim, astronomsko društvo Orion će pristati na ovu vrstu nagodbe sa gospodinom Hadžibajrićem, a sve u cilju zaštite naše Opservatorije i nauke na prostoru Sarajeva, Bosne i Hercegovine i regiona", saopćeno je iz Astronomskog društva Orion.

Napominju javnost i načelnika Općine Stari Grad IbrahimHadžibajrić da je astronomsko društvo Orion pravni i obnoviteljski sljedbenik Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo koje je djelovalo do 1992. godine. Predratno Društvo je od tadašnjeg Pionirskog centra, uz saglasnost Skupštine grada Sarajeva, dobilo na korištenje austrougarsku tvrđavu poznatu pod nazivom Bistrik kula 1967. godine. U periodu od 1968-1973. dobrovoljnim radom članova izgrađene su dvije kupole (3,6 i 4,6 metara) i u njima postavljeni teleskopi. Opservatorija se bavila širokom popularizacijom astronomije, edukacijom mladih, stručnim i naučnim radom. U periodu od 1975. do 1982. godine izgrađena je nova zgrada Opservatorije (desetak metara od austrougarske tvrđave). Taj dio Opservatorije je imao urednu urbanističku i građevinsku dozvolu koja je glasila na Univerzitetsko astronomsko društvo, a zgrada je također plod dobrovoljnog rada članova koji je trajao skoro 10 godina. Četverospratni objekat je na vrhu imao kupolu prečnika 8 metara i teleskop prečnika 62 cm, tada jedan od tri najveća teleskopa u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom višedecenijskog rada Astronomsko društvo je izdalo preko 30 knjiga, publikacija, zvjezdanih mapa i postera. U tom pogledu smo još uvijek neprevaziđeni na prostoru bivše države. Generacije amatera, a i profesionalaca su svoje prve astronomske korake učili na knjigama izdatim u Sarajevu.

"Nama u ovom trenutku ne preostaje ništa drugo nego da potpišemo Ugovor o zakupu ovog prostora i da se potrudimo da sakupimo novčana sredstva za njegovu potpunu revitalizaciju i vraćanje u njegovu prvobitnu namjenu i funkciju. U narednim danima ćemo vas blagovremeno obavještavati o našim slijedećim koracima na tom putu, a prvi u nizu će biti nastavak javne i veoma glasne kampanje uz podršku javnih ličnosti iz Bosne i Hercegovine i regiona, ali uz podršku struke širom svijeta. Planiramo pokrenuti sve alate dostupne za međunarodni fundraising u cilju sakupljanja potrebnih novčanih sredstava", poručuju iz Oriona.

Oni dodaju kako će izvršiti pritisak na sve državne institucije koje godinama zanemaruju instituciju Opservatorije kao bitnog naučnog centra za Bosnu i Hercegovinu i region, ali i kao strateški važne institucije za razvoj obrazovanja, ali i turizma na prostoru Sarajeva i naše države.

"Naša borba traje od 1992. godine i iskreno se nadamo da će biti završena uskoro, pozitivno i za nas i za sve stanovnike našeg grada i države", zaključuju iz Oriona.