Slučaj Bistrik kula
56

Orion: Nismo razgovarali s Hadžibajrićem, ostajemo otvoreni za konstruktivnu saradnju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Astronomsko društvo Orion izdalo je saopćenje u kojem se pojašnjavaju pojedinosti proistekle iz prošlosedmičnih izvještavanja o razvoju situacije u slučaju nekadašnje opservatorije Bistrik kule. Podsjećamo, Općina Stari Grad objekat na Trebeviću planira dati u zakup firmi koja nekadašnji opservatorij želi pretvoriti u ugostiteljski objekat.

Saopćenje Astronomskog društva prenosimo u cjelosti:

"Informacija Astronomskog društva Orion objavljena na portalu Klix.ba, a koja se odnosi na tekst sa zvanične stranice općine Stari grad Sarajevo, izazvala je dodatne reakcije javnosti koja je nepodijeljeno stala u odbranu ideje da Opservatorija ostane Opservatorija, a ne da se pretvori u još jednu kafanu.

Problem je nastao zbog naslova da je AD Orion prihvatio Hadžibajrićevu ponudu o zakupu Bistrik kule. Možda smo i mi bili malo nespretni u formulacijama iznesenim u našem saopštenju, a radi pojašnjenja svima onima koji nas podržavaju, želimo da kažemo slijedeće. Nismo prihvatili nikakvu ponudu, jer ponuda ne postoji. Postoji samo pasus u kome se kaže: 'Međutim, ukoliko je Astronomsko društvo Orion u mogućnosti obezbijediti potrebna finansijska sredstva za sanaciju Astronomske opservatorije na Trebeviću, Općina Stari Grad Sarajevo će iznaći modus da navedenom društvu dodjeli u zakup objekat Trebević – Bistrik-kula'.

Mi smo, citiram izjavili: 'Nama u ovom trenutku ne preostaje ništa drugo nego da potpišemo Ugovor o zakupu ovog prostora i da se potrudimo da sakupimo novčana sredstva za njegovu potpunu revitalizaciju i vraćanje u njegovu prvobitnu namjenu i funkciju'. To je samo konstatacija, čak rezignacija da u ovom trenutku nemamo drugog rješenja. Ali, cijeli problem još uvijek nije riješen, i dalje mislimo da finansiranje obnove Astronomske opservatorije treba biti zadatak državnih struktura. Mi možemo pomoći oko astronomskog dijela tokom procesa obnove i kasnijih aktivnosti.

Radi javnosti koja podržava naše napore želimo istaći da nismo razgovarali sa načelnikom Hadžibajrićem, niti smo napravili ikakav sporazum. Ostajemo otvoreni za svaku konstruktivnu saradnju sa Općinom Stari grad i svim drugim općinama Kantona Sarajevo, Gradskom upravom, pa u konačnici i Federacijom BiH i Bosnom i Hercegovinom. Opservatorija treba biti zajednički interes svih, a ne samo Astronomskog društva Orion", stoji u saopćenju AD Orion.