Civilizacijski iskorak
80

Ogroman rast ulaganja u istraživanje nuklearne fuzije daje nadu za otkriće čiste energije

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Istraživanje nuklearne fuzije doživjelo je ogroman porast u posljednjih 12 mjeseci. Prema podacima u ova istraživanja je u protekloj godini uloženo više nego ukupno u prethodnih 10 godina.
U prethodnoj godini ulaganja u istraživanje nuklearne fuzije privukla su 2,8 milijardi dolara, dok je u prethodnih 10 godina uloženo ukupno dvije milijarde dolara.

Asocijacija fuzijske industrije saopćila je da je prema njihovom istraživanju 93 posto kompanija izjavilo da vjeruju da će se uz pomoć fuzije do 2030. godine proizvoditi električna energija.

Proizvodnja energije uz pomoć nuklearne fuzije je dugogodišnja ambicija mnogih naučnika i eksperata za energiju ali je do sada još uvijek glavno mjesto njenog pojavljivanja naučna fikcija i romani.

Naučnici su desetljećima pokušavali upotrijebiti nuklearnu fuziju za proizvodnju električne energije u upotrebljivom opsegu, međutim repliciranje reakcije na Zemlji vrlo je izazovno je zahtjeva ogromne količine toplote i pritiska.

Do sada još nisu uspjeli iz reakcije proizvesti više energije nego što je potrebno da se reakcija pokrene. Međutim, postoje znakovi napretka, jer su naučnici postigli rekordnih 59 megadžula energije u eksperimentima u postrojenju u Culhamu, u blizini Oxforda ranije ove godine.

Istraživanje fuzije privlači pažnju u najvećim državama svijeta. Iz njemačke kompanije Marvel Fusion su nedavno predstavili ideju koja podrazumijeva korištenje kratkotrajnih laserskih impulsa.