{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Očuvani skelet tiranosaurusa helikopterom prebačen u muzej

S
SRNA
20.10.2017. u 11:36
14
22
Očuvani skelet tiranosaurusa helikopterom prebačen u muzej
14
Očuvani skelet tiranosaurusa helikopterom prebačen u muzej
Foto: EPA-EFE
Skoro potpuno očuvan skelet tiranosaurusa, star 76 miliona godina, koji je pronađen na jugozapadu SAD, prebačen je helikopterom u Prirodnjački muzej države Utah.
Radi se o jednoj od najsurovijih vrsta dinosaurusa koja je u prošlosti živjela na tlu Sjeverne Amerike.

Vjeruje se da je pronađeni dinosaurus bio star između 12 i 15 godina kada je uginuo, a vjerovatno je nastradao u rijeci ili tokom poplave, piše Daily Mail.

Naučinici vjeruju da pronađeni ostaci pripadaju podvrsti "teratofenus kuriei" ili "monstruozni ubica", koja je živjela u kasnom periodu krede prije oko 66 do 90 miliona godina.

Vjeruje se da se radi jedinki koja nije bila odrasla, dužine između pet i šest metara, sa relativno malom glavom.

"Sa najmanje 75 posto sačuvanih kostiju ovo je najočuvaniji skelet tiranosaurusa ikada pronađen u jugozapadnom dijelu SAD", rekao je Randall Irmis, kustos paleontologije u Muzeju i profesor na Univerzitetu Utah

On je dodao da će naučnici sada moći pobliže da se upoznaju sa anatomijom tiranosaurusa, njegovom biologijom i evolucijom.

Osim ostataka dinosaurusa, naučnici su na ovom području pronašli i ostatke krokodila, kornjača, sisara, amfibija, riba, beskičmenjaka i fosile biljaka, odnosno dijelove jedinstvenog ekosistema koji se ne može naći nigdje drugdje u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: