{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo otkriće o vodi na Marsu

S
10.6.2013. u 13:26
0
11
Novo otkriće o vodi na Marsu
0
Novo otkriće o vodi na Marsu
Staro robotsko vozilo "Opportunity" američke agencije NASA pronašlo je do sada najvažniji dokaz o postojanju vode na Marsu u dalekoj prošlosti.
"Opportunity", koji se kreće površinom crvene planete već devet godina, pronašao je i snimio stijenu koja je puna minerala gline.

Prisustvo ovih minerala sugerište da je stijena u prošlosti bila izložena dejstvu vode. Naučnici kažu da je ovo do sada ubjedljivo najčvršći dokaz da je na Marsu nekada bilo vode u tečnom stanju.

Istraživači napominju da su dosadašnja otkrića bila vezana za stijene koje su bile izložene djelovanju kisele tečnosti, odnosno sumporne kiseline, sa veoma niskom pe-ha vrijednošću, prenio je Bi-Bi-Si.

"Opportunity" je sada pronašao stijenu sa neutralnijom vrijednošću pe-ha, što ukazuje na pristustvo vode koja je mogla da se pije.

"To je voda koja više odgovara onoj vrsti hemije koja bi mogla da bude uvod u život", izjavio je Steve Squyres, vođa ovog istraživanja.

On kaže da je ovo jedno od pet najvažnijih otkrića do kojih su došli "Opportunity" i njegov robot-blizanac "Spirit", koji je prestao da radi 2011. godine.

Otkrivena stijena dobila je ime "Esperance" i bogata je aluminijumom. Prisustvo minerala gline znači da je Mars bio mnogo topliji prije nekoliko milijardi godina i sasvim drugačije mjesto nego hladan i pust svijet kakav je danas.

"Opportunity" sada funkcioniše znatno duže od predviđenog radnog vijeka. NASA se nadala da će od ove mašine dobiti 90 marsovskih radnih dana, a robot ih je već postigao preko 3.300.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: