NASA
8

Curiosity našao tragove prisustva neutralne vode na Marsu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) saopštila je da je njeno robotsko vozilo Curiosity na Marsu pronašlo minerale gline, koji nastaju pod utjecajem neutralne vode.

Naučnici kažu da je ovo još jedan trag koji ukazuje na to da su u dalekoj prošlosti na Marsu vladali uslovi u kojima je mogao da postoji život.

Do sada su u mnogim ispitanim stijenama pronađeni tragovi kisele vode, u kojoj se život mogao razviti znatno teže nego u neutralnoj vodi.

Postojanje gline pokazuje da su na nekim mjestima na Marsu prije nekoliko milijardi godina vladali uslovi koji su pogodovali postojanju života, prenio je BBC.

"Pronašli smo nastanjivo okruženje, u kojem je mogao da opstane život. Ako biste bili tamo u vrijeme kada je ta voda postojala, vjerovatno biste mogli da je pijete", izjavio je John Grotzinger, naučnik iz programa Curiosity.

Robot je u svojoj mini-laboratoriji proučio prah do kojeg je došao bušenjem stijene u krateru Gale, na Marsovom ekvatoru.

Analizom je utvrđeno da u prahu ima sumpora, azota, hidrogena, kisika, fosfora i karbona, što su neki od ključnih elemenata života.

Takođe su pronađene oksidirane materije, što znači da su se u tom okruženju kretali elektroni. To bi mogao da bude izvor energije jednostavnih oblika života, ako su postojali.

Curiosity je ranije već otkrio davno isušeno riječno korito, u kome je voda nekada tekla velikom brzinom i bila duboka oko jedan metar.