Nauka
0

Nova teorija o uzroku smrti Tutankamona

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Egipatski naučnici su dugo pokušavali saznati od čega je zapravo u svojoj 19. godini umro egipatski faraon Tutankamon. Sad vjeruju da su nakon višegodišnjih genetskih testova i CT-skeniranja konačno pronašli uzrok njegove smrti.

Zaključeno je da je incest uzrokovao poremećaj koštanog tkiva dječaka, a također su utvrdili da je imao malariju koja ga je dokrajčila.

Tim njemačkih naučnika tvrdi da istraživanja zapravo pokazuju da je smrt nastupila od naslijeđene anemije srpastih ćelija (SCD).

Magazin "New Scientist" navodi da ljudi sa ovom anemijom nose mutaciju hemoglobina zbog koje crvena krvna zrnca otvrdnu i dobiju oblik srpa.

U pismu magazinu "Američke medicinske asocijacije" njemački naučnici tvrde da su oštećenja uočena na kostima Tutankamona uzrokovana anemijom, jer zrnca u obliku srpa blokiraju protok krvi kroz kapilare i tako onemogućavaju da kisik dođe do koštanog tkiva. Također, tvrde da malarija prije usmrti djecu u predjelima gdje je to endemska bolest. Oni koji prežive do tinejdžerskog doba zapravo steknu imunitet.

Njemački naučnici sa Instituta Bernhard Nocht su odlučni da dalje istražuju svoju teoriju.

Oni kažu da su egipatski naučnici trebali istraživati Tutankamonovu DNK i tražiti genetske poremećaje krvi. Egipatski naučnici su zainteresovani za novu teoriju i namjeravaju je istraživati u budućnosti.

Do tada će misterija oko smrti mladog faraona koji je umro 1324. godine p.n.e. nastaviti da postoji.

Vezani članci