{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova studija objašnjava zašto je dosad samo jedna osoba izliječena od HIV-a

26.9.2014. u 14:14
14
10
Nova studija objašnjava zašto je dosad samo jedna osoba izliječena od HIV-a
14
Nova studija objašnjava zašto je dosad samo jedna osoba izliječena od HIV-a
3D prikaz virusa HIV-a
Do današnjeg dana, samo je jedna osoba izliječena od virusa HIV-a. U pitanju je tzv. "berlinski pacijent", Timothy Ray Brown, no niko ne može sa stopostotnom sigurnošću objasniti na koji je način izliječen. Ipak, nova studija daje neke odgovore.
Novi eksperiment proveden na majmunima pokazao je kako je rijetka genetska mutacija kod osobe koja je Brownu donirala koštanu srž ustvari igrala najveću ulogu u njegovom izliječenju.

Brownov HIV je iskorijenjen 2007. godine, kada je u Njemačkoj podvrgnut tretmanu liječenja leukemije, raka bijelih krvnih zrnaca. Prilikom liječenja leukemije, Brown je najprije tretiran radijacijom, a potom je primio novu koštanu srž zdravog donatora.

Nakon tretmana, ne samo da je Brownova leukemija bila u remisiji, nego se i HIV virus smanjio na razinu koja se nije mogla detektovati u organizmu. Iako Brown od tada nikad više nije uzimao antiretroviralne lijekove koje inače uzimaju pacijenti zaraženi HIV-om, a koji za cilj imaju održavanje imuniteta i držanje virusa pod kontrolom, HIV se u njegovom organizmu nikad više nije pojavio.

Tri mogućnosti za ovakav scenarioRazlog zašto je virus nestao iz Browenovog organizma i ne može se detektovati je moguća rijetka genetska mutacija koju je imao zdravi donator koštane srži, koji imunološke ćelije CD4-T, koje su glavna meta HIV virusa, čini otpornim. Ova mutacija, poznatija kao "delta 32", rezultira mutiranjem imunoloških ćelija koje sprečavaju virusu da uđe u ćeliju.

Također, postoji mogućnost i da je radijacija ubila sve ćelije u Brownovom organizmu koje su bile inficirane HIV-om. Treća mogućnost je da su nove imunološke ćelije (koje su nastale nakon transplantacije koštane srži) napale Brownlve originalne ćelije, čime su uništile sve rezervoare HIV-a koje su preživjele radijaciju.

Timothy Ray Brown
Timothy Ray Brown


No, koja je od ovih mogućnosti najbliža istini?

Studija, koja je 25. septembra objavljena u žurnalu PLOS Pathogens, a koju je zajedno sa svojim kolegama proveo dr. Guido Silvestri, patolog na Emory univerzitetu u Atlanti, uključio je eksperiment sa tri majmuna.

Majmuni su bili zaraženi SHIV-om, "životinjskom" verzijom HIV-a, virusom koji je jako sličan HIV-u, te kod životinja uzrokuje bolest sličnu AIDS-u. Majmuni su neko vrijeme primali antiretroviralne lijekove, a prošli su i tretman radijacije, te primili vastitu koštanu srž koja je bila sačuvana još iz perioda prije nego su se zarazili SHIV-om.

Istraživači su otkrili kako je radijacija ubila većinu imunih ćelija, uključujući i 99 posto CD4-T ćelija. Ove ćelije se bore protiv HIV-a, a njihov povećan broj sugeriše prisustvo ovog virusa u organizmu.

Rezultat studije je ostavio otvorenu mogućnost kako je radijacija možda ključni korak u izliječenju Browna od HIV-a, no ipak, nakon tretmana, kad su majmuni prestali uzimati antiretroviralne lijekove, virus se brzo vratio u njihov organizam.

Dr. Guido Silvestri
Dr. Guido Silvestri
Jedan je majmun u međuvrmenu morao biti eutaniziran usljed otkazivanja funkcije bubrega, no u njegovim je tkivima prilikom obdukcije detektovano prisustvo HIV-a, što pokazuje kako nijedan od tri majmuna nije izliječen tretmanom.

Studija je pokazala kako, iako radijacija može sniziti nivo HIV-a, ona nije dovoljna da bi se eliminirali svi rezervoari virusa. Također, pretpostavlja se da je u slučaju "berlinskog pacijenta" najvjerovatnije ulogu odigrala rijetka genetska mutacija.

Tretman kojim se liječio Brown, pokušao se primijeniti i na najmanje dva druga HIV pacijenta koji su također imali limfom, vrstu raka. Ipak, donori zdrave koštane srži nisu imali rijetku genetsku mutaciju CCR5 gena. U jednom trenutku, pacijenti su naizgled bili potpuno izliječeni od HIV-a, no virus bi se za nekoliko mjeseci ponovo vratio, tako da su se morali vratiti na terapiju antiretroviralnim lijekovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: