Nauka
0

Danski naučnici pronašli način da ubiju virus

SRNA
Danski naučnici uspjeli su da aktiviraju skrivene stanice zaražene HIV-om koristeći lijek za rak, nakon čega je lakše ubiti virus u tijelu.

Virus HIV-a ide u hibernaciju u tzv. "odlagališta" u tijelu i zatim se ponovno "budi" i inficira pacijente.

Šest HIV pozitivnih pacijenata koji primaju antiretrovirusnu terapiju u univerzitetskoj bolnici u Arhusu dobilo je "romidepsin", lijek koji se koristi za liječenje rijetkih limfoma.

"Pokazali smo da možemo aktivirati hibernirajući virus sa romidepsinom i da aktivirani virus ulazi u krvotok u velikim količinama", navode naučnici.

Jedan od istraživača Ole Sogard napominje da je tim otkrio značajno oslobađanje stanica zaraženih HIV-om kod pet od šest pacijenata nakon uvođenja tog lijeka.

Njihov rad dio je veće studije o mogućnosti kombinovanja aktiviranja virusa i injekcije za jačanje imuniteta pacijenata.

"To znači da treba izbaciti virus sa mjesta u tijelu na kome se skriva, a onda aga ubiti", pojašnjava Steven Dics, vodeći naučnik za HIV na Univerzitetu u Kaliforniji.

Ovo otkriće naučnika sa danskog Univerziteta u Arhusu objavljeno je na Međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u Melburnu - navode danski mediji.