Promijenili tok pandemije
69

Nobelovu nagradu za medicinu dobili naučnici za rad na mRNA vakcini protiv Covid-19

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu osvojili su Katalin Karikó i Drew Weissman za svoj rad na mRNA vakcinama protiv Covid-19, objavila je u ponedjeljak Nobelova skupština na švedskom Karolinskom institutu.

Dvoje naučnika dobio je Nobelovu nagradu za medicinu 2023. za svoj doprinos RNA biologiji koji je omogućio razvoj mRNA vakcina koje su promijenila tok pandemije Covida.

Katalin Karikó i Drew Weissman dijele nagradu od 11 miliona švedskih kruna koju je u ponedjeljak objavila Kraljevska švedska akademija nauka u Stockholmu.

Nobelov odbor dodijelio je nagradu za otkrića koja se tiču modifikacija nukleozidnih baza koje su omogućile razvoj učinkovitih mRNA vakcina protiv Covida.

Karikó i Weissman objavili su svoje rezultate u radu iz 2005. koji je u to vrijeme dobio malo pozornosti, rekao je odbor za dodjelu Nobelove nagrade, ali je kasnije postavio temelje za kritično važne razvoje koji su poslužili čovječanstvu tokom pandemije Covida.

Odbor je pohvalio revolucionarna otkrića naučnika koja su iz temelja promijenila naše razumijevanje načina na koji mRNA djeluje s našim imunološkim sistemom.

"Laureati su pridonijeli neviđenoj stopi razvoja vakcina tokom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u moderno doba", dodao je odbor u saopćenju.