Nevjerovatni prizori savršenih trenutaka u prirodi

S
Sarajevo-x.com
17.11.2011. u 17:45
0
14
Nevjerovatni prizori savršenih trenutaka u prirodi
0
1/12 Neočekivani efekt poplava u Pakistanu kada su se milioni pauka popeli na drveće i tamo napravili ogromne mreže u krošnjama drveća. (Foto: Russell Watkins)
2/12 Zoološki vrt u Jacksonvilleu, Florida. (Foto: Graham McGeorge)
3/12 Fotografija je načinjena u Sandbaru, Grand Cayman. Raža je dozvolila fotografu i da je pomazi nakon što ju je fotografisao.
4/12 Šareni kolibri se odmara na drvetu (Foto: Cael Cook)
5/12 Mladunče kengura viri iz torbe svoje majke (Foto: Brent Lukey)
6/12 Posebna vrsta Lynx canadensis viđena je na Aljasci (Foto: Jimmy Tohill)
7/12 Mali tropski gušter se uklopio u boju palminog lista, ali ga krupne oči odaju (Foto: Lorenzo Menendez)
8/12 Night time Hammerhead (Foto: Raul Boesel )
9/12 Rijetka i ugrožena vrsta australijskih morskih lavova pliva u okolini Hopkins ostrva, južna Australija (Foto: Michael Patrick O'Neill)
10/12 Na safariju nisu lijepe samo životinje nego i nebo (Foto: Dmitry Gorilovskiy)
11/12 Ronioci u kavezu izazivaju veliku bijelu ajkulu (Foto: David Litchfield)
12/12 Temperatura od -30 stepeni Celzijusovih napravila je zaleđene mjehuriće u Canadian Rockies (Foto: Emmanuel Coupe-Kalomiris)
Takmičenje za najbolju fotografiju koju organizuje National Geographic je uvijek uzbudljivo jer se otkrije mnoštvo nevjerovatnih prizora. Prestižno takmičenje otvara nam sasvim novu sliku bogatstva na zemlji zabilježenu kamerom.
National Geographic Society osnovano je 1888. godine i jedno je od najvećih neprofitnih, naučnih i obrazovnih udruženja koje ima oko 400 miliona članova. Pobjednik takmičenja za najbolju fotografiju dobit će nagradu od 10.000 dolara.

"Želimo da naši fotografi pronađu savršen moment kada je kompozicija i osvjetljenje u skladu sa objektom. Bez dodataka, bez specijalni efektaka, mi hoćemo ogoljeni talent i savršen trenutak u prirodi", rekao je glavni urednik magazina National Geographic, Kurt Mutchler, prenosi Daily Mail.

Fotografije raže kako pliva, foka koje se druže ispod vode, bonobo čimpanze koja gleda u objektiv potpuno koncentrisana na ono što je ispred nje, mladunčeta kengura kako viri prikačeno za svoju majku, guštera u travi, samo su neke od fotografija koje oduzimaju dah zbog kombinacije boja i svjetlosti.

Jedna od fotografija prikazuje nevjerovatnu posljedicu poplava u Pakistanu. Milioni pauka su se popeli na drveće kako bi izbjegli poplave, a pošto su poplave dugo trajale, oni su osnovali svoje kolonije i napravili mreže oko drveća. Ljudi iz ove regije nikad prije nisu vidjeli ovakvo nešto.


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: