Takmičenje National Geographica
0

Nevjerovatni prizori savršenih trenutaka u prirodi

Sarajevo-x.com
Neočekivani efekt poplava u Pakistanu kada su se milioni pauka popeli na drveće i tamo napravili ogromne mreže u krošnjama drveća. (Foto: Russell Watkins)
Takmičenje za najbolju fotografiju koju organizuje National Geographic je uvijek uzbudljivo jer se otkrije mnoštvo nevjerovatnih prizora. Prestižno takmičenje otvara nam sasvim novu sliku bogatstva na zemlji zabilježenu kamerom.

National Geographic Society osnovano je 1888. godine i jedno je od najvećih neprofitnih, naučnih i obrazovnih udruženja koje ima oko 400 miliona članova. Pobjednik takmičenja za najbolju fotografiju dobit će nagradu od 10.000 dolara.

"Želimo da naši fotografi pronađu savršen moment kada je kompozicija i osvjetljenje u skladu sa objektom. Bez dodataka, bez specijalni efektaka, mi hoćemo ogoljeni talent i savršen trenutak u prirodi", rekao je glavni urednik magazina National Geographic, Kurt Mutchler, prenosi Daily Mail.

Fotografije raže kako pliva, foka koje se druže ispod vode, bonobo čimpanze koja gleda u objektiv potpuno koncentrisana na ono što je ispred nje, mladunčeta kengura kako viri prikačeno za svoju majku, guštera u travi, samo su neke od fotografija koje oduzimaju dah zbog kombinacije boja i svjetlosti.

Jedna od fotografija prikazuje nevjerovatnu posljedicu poplava u Pakistanu. Milioni pauka su se popeli na drveće kako bi izbjegli poplave, a pošto su poplave dugo trajale, oni su osnovali svoje kolonije i napravili mreže oko drveća. Ljudi iz ove regije nikad prije nisu vidjeli ovakvo nešto.