Fascinantni prizori prirode, ljudi...
0

National Geographic izabrao najbolje fotografije za 2011.

Sarajevo-x.com
Najbolja fotografija u kategoriji Priroda
National Geographic objavio je pobjednike svjetskog takmičenja za najbolju fotografiju u 2011. godini.

Žiri National Geographica, u čijem sastavu su bila tri profesionalna fotografa, izabrao je pobjednike u tri kategorije: ljudi, mjesta i priroda. Ocjenjivana je kreativnost i kvalitet fotografije, a glavnu nagradu odnijela je fotografija vilinog konjica koju je snimio indonezijski fotograf Shikhei Goh.

Goh je osvojio prvo mjesto i u kategoriji Priroda, a fotografija je opisana kao "vrlo upečatljiva makro fotografija koja se izdvojila originalnošću, prekrasnim svjetlom i tehničkom perfekcijom".

"Fotograf je vilinom konjicu udahnuo karakter zbog čega se s njim ljudi mogu poistovjetiti kao sa ljudskim bićem", kazao je član žirija Peter Essick.

U kategoriji Mjesta pobjedu je odnio George Tapan za fotografiju duge koja se izvija iznad okeana na filipinskom otoku Onuk.

Žiri je svoju odluku objasnio riječima:

"Tapana je pokazao savršen osjećaj za vrijeme i kompoziciju tako da je u svom objektivu uhvatio dvije udaljene osobe, što čini fotografiju posebnom".

Fotografija švedskog lovca na jelene autorice Izabelle Nordfjell osvojila je prvo mjesto u kategoriji Ljudi. Na fotografiji je uhvaćen trenutak, stvaran i misteriozan u isto vrijeme, objašnjenje je žirija.

Glavna nagrada je 10.000 dolara i plaćen put na seminar o fotografiji u Washingtonu, a pobjednici pojedinačnih kategorija dobiti će po 2.500 dolara.

Pobjedničke fotografije bit će objavljene u National Geographic časopisu.