Nauka
18

Neobična zvijezda gubi i do 65 posto svjetla u jednom danu

Klix.ba
Zvijezde mijenjaju intenzitet svoga svjetla, ali kada jedna postane tamnija za čak 65 posto u samo 24 sata onda se dešava nešto začuđujuće.

Međunarodni tim astronoma koje vodi Simone Scaringi sa Instituta Max Planck uočili su zvijezdu koja prolazi kroz neregularan i ekstreman gubitak svjetlosti. Zvijezdu koja nosi naziv EPIC 204278916 posmatrali su 79 dana, a radi se o malom objektu oko kojeg kruži protoplanetarni disk.

Sam disk bi mogao biti uzrok smanjenja svjetlosti koje uspjeva doći do Zemlje. Period zatamnjenja traje 25 dana nakon čega se svjetlost "normalizuje".

"Neke slične zvijezde pokazale su slično ponašanje, ali ne vjerujem da smo do sada imali ovakav slučaj gdje se pad jačine svjetlosti dešava tako naglo u tako malom vremenskom periodu", rekao je Scaringi.

Naučnici su isključili mogućnost "vanzemaljske megastrukture", kao i mogućnost da se sama zvijezda "gasi i pali" naizmjenično. Ekstremno zatamnjenje zvijezde može kreirati jedino ekstremno velik objekat ili neobične putanje objekata u protoplanetarnom disku.

EPIC 204278916 se trenutno ne može posmatrati jer je svemirski teleskop Kepler prešao na drugo područje neba, a na red će doći ponovo za godinu dana.