Nauka
0

Neobična bakterija pretvara urin u raketno gorivo

Sarajevo-x.com
Naučnici su u nedjelju saopćili da su analizirali bakteriju koja živi bez kisika i koja pretvara amonijak, sastojak urina, u hidrazin, tj. raketno gorivo.

Bakterija nazvane anamoks je identificirana devedesetih, ali je bilo potrebno dosta vremena za otkrivanje njenih tajni. Naučnici sa Univerziteta Radboud u Nijmegenu u Holandiji su izvjestili da su identificirali molekularni mehanizam po kojem bakterija stvara raketno gorivo.

"Dokazivanje ovog procesa je veliki podvig. Obavili smo veliki broj eksperimenata, te smo uspjeli izolovati proteinski kompleks koji je odgovoran za proizvodnju hidrazina", rekao je profesor mikrobiologije Mike Jetten.

Ovo istraživanje je privuklo veliku pažnju zvaničnika NASA-e, ali kada se saznalo da se na ovaj način proizvode male količine hidrazina, taj interes je splasnuo, jer te količine nisu dovoljne da se raketa pošalje npr. na Mars.

"Ukoliko precizno odredimo strukturu proteinskog kompleksa, možda bismo mogli unaprijediti proizvodnju", dodao je Jetten.

Bakterija anamoks se koristi za pročišćavanje vode jer efikasno razgrađuje amonijak. Ova bakterija ima potencijala za primjenu u proizvodnji biogoriva i čišćenje kanalizacije, piše Discovery News.