Nauka
0

Novo gorivo radi uz pomoć mikroorganizama

Sarajevo-x.com
Naučnici i inžinjeri zajedničkim snagama razvijaju nešto što se zove elektrogorivo, koristeći mikoorganizme.

Ovo je prvi put da su naučnici pokušali napraviti novo gorivo koristeći mikroorganizme koji se hrane amonijakom i hirdogen sulfidima i otpuštaju elektricitet kroz otopinu. Naučnici samo posmatraju kako mikoorganizmi pretvaraju ugljen-dioksid u isto gorivo kakvo mi koristimo danas, prenosi Discovery.

Tim stručnjaka sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini kombinuje enzime sa mikroorganizmom koji se gaji na 75 stepeni Celzijevih i hrani hidrogenom. Ovakvi genetski spojevi prvo proizvedu etanol i butanol, a kasnije se rade razvijanja elektrogoriva. Učinkovitost elektrogoriva je 100-postotna.

Ovi mikroorganizmi ne koriste naftu, biomasu ili sunčevu svijetlost, oni imaju sve što im je potrebno u njima samima. Ukupno 15 laboratorija radi na razvijanju elektro-goriva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Preteča ovakvog goriva jeste i uspješno testirano dizel gorivo koje je izdvojeno bio-procesom iz ugljen-dioksida i hidrogena. Ovom programu su najavljene budžetske restrikcije što će smanjiti obim istraživanja i znatno ga usporiti, ali ne i ugasiti.