{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo gorivo radi uz pomoć mikroorganizama

S
28.10.2011. u 12:33
0
2
Novo gorivo radi uz pomoć mikroorganizama
0
Novo gorivo radi uz pomoć mikroorganizama
Naučnici i inžinjeri zajedničkim snagama razvijaju nešto što se zove elektrogorivo, koristeći mikoorganizme.
Ovo je prvi put da su naučnici pokušali napraviti novo gorivo koristeći mikroorganizme koji se hrane amonijakom i hirdogen sulfidima i otpuštaju elektricitet kroz otopinu. Naučnici samo posmatraju kako mikoorganizmi pretvaraju ugljen-dioksid u isto gorivo kakvo mi koristimo danas, prenosi Discovery.

Tim stručnjaka sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini kombinuje enzime sa mikroorganizmom koji se gaji na 75 stepeni Celzijevih i hrani hidrogenom. Ovakvi genetski spojevi prvo proizvedu etanol i butanol, a kasnije se rade razvijanja elektrogoriva. Učinkovitost elektrogoriva je 100-postotna.

Ovi mikroorganizmi ne koriste naftu, biomasu ili sunčevu svijetlost, oni imaju sve što im je potrebno u njima samima. Ukupno 15 laboratorija radi na razvijanju elektro-goriva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Preteča ovakvog goriva jeste i uspješno testirano dizel gorivo koje je izdvojeno bio-procesom iz ugljen-dioksida i hidrogena. Ovom programu su najavljene budžetske restrikcije što će smanjiti obim istraživanja i znatno ga usporiti, ali ne i ugasiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: